Sürdürülebilir arazi kullanım planlaması için uzaktan algılam verilerine dayalı bölgesel değişim tespiti: Erdemli (Mersin) örneği
Regional change detection based on remote sensing data for sustainable land use planning: A case study of Erdemli (Mersin)
- Tez No: 270576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değişim tespiti, Erdemli, Akdeniz ekosistemleri sınıflama sonrası, görüntü çıkarma, Change detection, Erdemli, Mediterranean ecosytems, post classification, Image differencing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, etkili ve sürdürülebilir alan kullanımına katkı sağlamak amacıyla Akdeniz tipi ekosistemlerdeki arazi kullanımlarına ait dinamikleri etkili bir şekilde izlemede kullanılacak çok zamanlı peyzaj karakterizasyonu ve uzaktan algılanmış uydu verilerine dayalı bazı otomatik değişim tespiti yöntemlerinin Erdemli İlçesi (Mersin) örneğinde test edilmesidir. Bu amaçla üç farklı tarihe ait (1984, 2000, 2006) Landsat verilerine sınıflama ve değişim tespiti prosedürleri uygulanmış, üretilen arazi örtüsü haritaları 1984-2000 ve 2000-2006 dönemlerinde meydana gelen değişimlerin ortaya konabilmesi amacıyla ikili olarak karşılaştırılmıştır. Peyzaj düzeyindeki değişimlerin belirlenmesinde Landsat TM verilerinden üretilen Normalleştirilmiş Bitki Örtüsü Fark Indeksi (NDVI), Temel Bileşenler Analizi (PCA), Kauth-Thomas (Tasseled Cap, TC) Dönüşümü verileri ile görünür ve kızılötesi dalga boylarındaki TM bantları gibi farklı girdi verilerine görüntü çıkarma yöntemleri uygulanarak sayısal karşılaştırmalar yapılmış ve buradan üretilen sonuçlar ile doğruluğu en yüksek değişim tespiti prosedürleri belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, araştırma sonuçlarının benzer özellikler taşıyan farklı coğrafyalarda uygulanabilirliğini arttırmak amacı ile yukarıda bahsedilen değişim tespiti prosedürleri farklı değişim tiplerini belirlemedeki başarıları açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study tested several automated change detection techniques relying on remotely sensed satellite images and multitemporal landscape characterization for effectively monitoring land cover dynamics in the Mediterraenean-type ecosystems in order to asisst in effective and sustainable resource use, in the case of Erdemli (Mersin). Change detection procedures were applied to the Landsat TM datasets acquired in 1984, 2000, 2006 and land cover maps for these years were compared to detect changes for two periods from 1984 to 2000 and from 2000 to 2006. For landscape-level change detection, Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Principal Components Analysis (PCA), Kauth Thomas Transformation (Tasseled Cap, TC) data derived from the earlier and later dates of TM images and red and infrared band bands of TM (i.e. Bands 3, 5, 7) were differenced and compared for their accuracies to detect landscape changes. Additionally, these change detection procedures were tested for their effectiveness to detect various change categories in order to increase applicability of the study results at different geographical regions of the similar Mediterranean ecosystem types.