Zeminlerdeki gerilme durumlarının deneysel ve teorik olarak incelenmesi
Experimental and theoretical analyses of the stress conditions of soils
- Tez No: 270591
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İlave gerilme, basınç transduceri, yüzeysel temel, PLAXIS
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, model deneyler yapılarak, kumlu zeminler üzerine oturan yüzeysel temellerden dolayı zemin içinde oluşan ilave düşey gerilme değerleri incelenmiştir. Ayrıca belirlenen derinliklerdeki yatay düzlemler boyunca meydana gelen ilave düşey gerilme değerleri de araştırılmıştır. Deneylerde gerilme değerlerini ölçmek için basınç transducerleri kullanılmıştır. Çalışmada iki farklı sıkılıkta kum numuneler hazırlanmış ve değişik çap ve geometrilerde model temeller kullanılmıştır. Ayrıca model deneyler, sonlu elemanlar yöntemini kullanan PLAXIS paket programı ile modellenerek analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, mevcut teorik yöntemler ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak temel mühendisliğinde kullanılmak üzere tasarım parametreleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the induced vertical soil stress values of the shallow foundations on sandy soils were investigated by model tests. Furthermore, the induced vertical stress values occuring along with horizontal surfaces at predetermined depths have been examined. In the model tests pressure transducer was used to measure the stresses. Square, strip and circular footings were used in the model tests. After model tests, numerical analyses were carried out using finite element based two dimensional software PLAXIS and the results obtained were compared with experimental results.Keywords : Induced stress, pressure transducer, shallow foundation, PLAXIS