Çukurova bölgesi Cruciferae üretim alanlarında zararlı olan lepidopter türlerin populasyon gelişmeleri, predatör ve parazitoitlerinin belirlenmesi ve Pieris brassicae (L.)'nin bazı biyolojik özellikleri ile mücadelesi üzerine araştırmalar
Determination of populations developments, predators and parasitoids of lepidopterous pest species in the Cruciferae growing areas in Çukurova region and research on biological characteristics and control of Pieris brassicae (L.)
- Tez No: 270622
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cruciferae sebzeleri, Lepidoptera türleri, populasyon gelişmesi, Pieris brassicae (L.), parazitoit ve predatörler, Cruciferae vegetables, lepidopterous species, population dynamics, Pieris brassicae (L.), predators and parasitoids
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, 2005-2008 yılları arasındaki üretim sezonlarında toplam 158 tarla kontrol edilmiş, Spodoptera littoralis Boisd. % 60 ve Helicoverpa armigera Hübn. (Lepidoptera: Noctuidae) % 51.4 ile en fazla brokolide, Pieris rapae L. % 59.4, Pieris brassicae (Lepidoptera: Pieridae) % 59.4 ve Hellula undalis (Fabricius) (Lepidoptera: Pyralidae) % 64.8 ile karnabaharda, Plutella xylostella (Lepidoptera: Plutellidae) ise % 41.7 ile Kırmızı lahanada en yaygın türler olarak bulunmuştur. S. littoralis ve P. brassicae lahana, karnabahar ve brokolide yüksek düzeyde populasyon oluşturdukları, Kırmızı lahanada ise önemli populasyonlar oluşturmadıkları tespit edilmiştir.Parazitoitlerden Hymenoptera takımından Ichneumonidae familyasına ait iki larva parazitoidi, Braconidae familyasına ait bir larva parazitoiti, Pteromalidae famiyasına ait bir pupa parazitoiti ve Diptera takımından Tachinidae familyasına ait iki pupa parazitoiti elde edilmiştir. Predatörlerden ise Neuroptera takımından Chrysopidae familyasına ait bir larva predatörü tespit edilmiştir.P. brassicae'nin lahana üzerinde ergin öncesi toplam gelişme süreleri sırasıyla; en kısa 30 ºC'de (23.08 gün), 25 ºC'de (27.58 gün), 20 ºC'de (40.90 gün) ve en uzun 15ºC'de (72.05 gün) tamamladığı tespit edilmiştir. P. brassicae'nin toplam gelişme süresi hem sıcaklıklar hem de konukçu bitkiler açısından değerlendirildiğinde ise en kısa 23.08 gün ile lahana üzerinde ve 30 ºC'de tamamlamış, en uzun ise 72.08 günde karnabahar üzerinde ve 15 ºC'de tamamlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 158 fields from Cruciferae vegetables were controlled between 2005-2008 in three production seasons and determined that higly wide separated species Spodoptera littoralis Boisd. % 60 and Helicoverpa armigera Hübn. (Lepidoptera: Noctuidae) % 51.4 in broccoli, Pieris rapae L. % 59.4, Pieris brassicae (Lepidoptera: Pieridae) % 59.4 and Hellula undalis (Fabricius) (Lepidoptera: Pyralidae) % 64.8 in cauliflower, Plutella xylostella (Lepidoptera: Plutellidae) % 41.7 in red cabbage fields. It was determined that S. littoralis and H. armigera occured the high level populations on cabbage, cauliflower and broccoli, but their population densities were not important on red cabbage.Two larva parasitoids from Braconidae family, one pupa parasitoids from Pteromalidae family (Hymenoptera) and two pupa parasitoids from Tachinidae family (Diptera) were determined as parasitoids of lepidopterous species. One larva parasitoids from Chrysopidae (Neuroptera) was determined as predator.Mean total immature stages of P. brassicae on cabbage at different temperatures in the laboratory conditions were the shorthest at 23.08 days (at 30 ºC), 27.58 days (at 25 ºC), 40.90 days (at 20 ºC) and the longest at 72.05 days (at 15ºC). Mean total immature stages of P. brassicae at different temperatures and different host plants in the laboratory conditions were the shorthest at 23.08 days (at 30 ºC) on cabbage and the longest at 72.08 days (15 ºC) on cauliflower.