Disiplinlerarası öğretim yaklaşımının öğrencilerin olasılık konusundaki akademik başarılarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi
The effect of interdisciplinary teaching approach on students' academic successes and permanence of learning in probability subject
- Tez No: 270675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası Öğretim Yaklaşımı, Akademik Başarı, Öğrenmenin Kalıcılığı, Interdisciplinary Teaching Approach, Academic Success, Permanence Of Learning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma ile alternatif bir öğretim yaklaşımı olarak düşünülen disiplinlerarası öğretim yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan öğrenme ortamlarının öğrencilerin olasılık konusundaki akademik başarılarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmacı tarafından yarı deneysel bir tasarım yapılmıştır. Bir ilköğretim okulunda 8. sınıf öğrencileriyle iki grup oluşturulmuştur. 20 öğrenciden oluşan deney grubunda disiplinlerarası öğretim yaklaşımı çerçevesinde hazırlanmış etkinlikler kullanılırken, 19 öğrenciden oluşan kontrol grubunda ise mevcut yaklaşım çerçevesinde ders anlatımı 4 hafta süre ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri 10 sorudan oluşan Olasılık Ön Test, 8 sorudan oluşan Olasılık Son Test, 5 sorudan oluşan Kalıtım Ön Test, 5 sorudan oluşan Kalıtım Son Test ve 8 sorudan oluşan Olasılık Konusunda Öğrenmenin Kalıcılığını Ölçen Test ile toplanmıştır. Olasılık Ön Test, Olasılık Son Test, Kalıtım Ön Test ve Kalıtım Son Test ile grupların akademik başarıları arasında bir fark olup olmadığına, Olasılık Konusunda Öğrenmenin Kalıcılığını Ölçen Test ile grupların öğrenmeye ilişkin kalıcılıkları arasında bir fark olup olmadığına bakılmıştır. Bu testlerden elde edilen veriler, bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Kalıtım Ön Test ve Kalıtım Son Test, süreçte yararlanılan kalıtım konusu ile ilgili testlerdir.Verilerin analizi sonucunda, deney grubu öğrencilerinin akademik başarıları ile kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları arasında deney grubu lehine bir fark tespit edilmiştir. Akademik başarı ile kastedilen olasılık ve kalıtım başarılarıdır. Ayrıca, kalıcılıklar arasında da deney grubu lehine bir fark tespit edilmiştir. Çalışma sonunda ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öğretmenlere, müfredata yönelik ve araştırmacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Interdisciplinary Teaching Approach On Students' Academic Successes And Permanence Of Learning In Probability SubjectThe aim of this study was to determine the effect of learning environments that were prepared under interdisciplinary teaching approach on students' academic successes and permanence of learning in probability subject. At this point, a quasi experimental layout was held by the researcher. Two different groups of eighth grade students from a secondary school were composed. Activities that were prepared under interdisciplinary teaching approach, were applied to the experiment group which was composed with 20 students and traditional lessons were performed with the control group which was composed with 19 students for four weeks. Probability Pre Test, Probability Last Test, Heredity Pre Test, Heredity Last Test and Test Which Measures Permanence Of Learning Of Probability were used as data collection tools. For seeing whether there was any difference between groups' academic successes, Probability Pre Test, Probability Last Test, Heredity Pre Test and Heredity Last Test were used. For seeing whether there was any difference between groups' permanence, Test Which Measures Permanence Of Learning Of Probability was used. The data which was derived from these tests was analyzed by Independent Samples T Test. Heredity Pre Test and Heredity Last Test are tests about heredity subject which helps this study.According to the result of data analysis, it was found out that there was a difference which was advantage for the experiment group, between academic successes of the groups. Academic successes are probability and heredity successes. Also, this result was same for permanence. According to the results of the study, some suggestions were made to teachers, curriculum and researchers.