RFID mifare okuyucu tasarımı ve mifare okuyucunun başarımının artırılması
RFID mifare reader design and improving mifare reader performance
  1. Tez No: 270713
  2. Yazar: MEHMET HOŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: RFID, Mifare, Kontaksız Kart, Kontaksız Kart Okuyucu, Mifare Okuyucu, ISO 14443, RFID, Mifare, Contactless Card, Contactless Card Reader, Mifare Reader, ISO 14443
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
RFID teknolojisi, günümüzde hızla gelişen ve oldukça geniş kullanım alanına sahip bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır.RFID teknolojisinin finansal sektör uygulamalarına bakıldığında Mifare teknolojisinin daha sıklıkla tercih edildiği gözlenmektedir. Bu teknolojiyle, özellikle toplu taşıma sistemlerinde, banka, yemekhane v.b. gibi ücret bilgisinin çevrimdışı kullanıldığı uygulamalarda karşılaşılmaktadır.Bu tezde, RFID sistemlerden Mifare teknolojisi kullanılarak bir okuyucu tasarımı ve bu teknolojide mevcut iki önemli sorun ele alınarak tasarlanan okuyucunun başarımının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır.Ele alınan sorunlardan ilki, pilli uygulamalarda kontaksız kartın algılanması esnasındaki fazla enerji tüketimi sorunudur. İkinci sorun ise okuma ve yazma güvenilirliğidir. Kontaksız kartlar insan eli tarafından serbest olarak tutulduğundan, bu kartları sabit tutmak oldukça zordur. Bundan dolayı okuma ya da yazma işleminde bazen kontaksız kart okuma mesafesinin dışına çıkmaktadır. Bu durumda karttan ya bilgiler tam okunamamakta ya da yazma işlemi yapılırken işlemin tamamlanıp tamamlanamadığı bilinmemektedir. Bu sorunların çözümü için yöntemler önerilmiş ve bu yöntemlerin başarımları da çalışmada irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
RFID technology is one of the technologies which rapidly growing and having considerably usage areas today.In financial sector application Mifare technology is mostly used. We face this technology especially in public transport, bank, dining hall e.c. where fee is paid offline.In this thesis, building a Mifare reader and improving Mifare reader performance by dealing with two main problem of this technology is discussed.First problem is that during contactless card detection in battery-powered system overly power consumption. The second problem is the card reading and writing reliability. Because contactless cards are hold from human hands in free, it is impossible to fix them. Therefore in some case in read or write operation, the contactless card leaves the operating distance. In this case card information can not be read properly or it cannot be known weather the write operation is successful or not. In this thesis solutions methods of the problems mentioned above are considered.