Kolemanitin sodyumbisülfat çözeltilerinde çözünme kinetiğinin incelenmesi
Colemanite in the sodyumbisülfat soluble solution kinetics investigation
  1. Tez No: 270730
  2. Yazar: HAVVA MUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ÇOLAK, YRD. DOÇ. DR. MURAT YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boron, colemanite, dissolution kinetics, sodium bisulphate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Türkiye'nin en önemli yer altı zenginliklerinden birini oluşturan bor cevherinin değerlendirilmesi, bu cevherlerden yeni ürünler elde edilmesi, mevcut ürünler için alternatif, ekonomik ve daha çevreci teknolojiler geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. 2CaO.3B2O3.5H2O formülüne sahip kolemanit, Ülkemizde bol miktarda bulunan ve ticari önemi büyük olan bir bor mineralidir.Bu çalışmada kolemanitin sodyum bisülfat çözeltisindeki çözünme kinetiği; tane boyutu, asit konsantrasyonu, reaksiyon sıcaklığı, karıştırma hızı ve katı/sıvı oranı parametrelerine göre incelenmiştir.Deneysel sonuçlara göre, kolemanitin çözünürlüğünün sıcaklığın ve konsantrasyonun artması ile arttığı, tane boyutunun ve katı/sıvı oranının artması ile azaldığı tespit edilmiştir. Karıştırma hızının çözünme kinetiği üzerine etkisi, 300 devir.dakika-1 değerine kadar olumlu, yaklaşık 350 devir.dakika-1 `dan sonraki değerlerde ise olumsuz olduğu bulunmuştur.Deneysel veriler sabit boyutlu parçacıklar için reaksiyona girmemiş çekirdek modeline göre analiz edilmiştir. Çözünmenin kül filminden iki aşamalı difüzyon kontrollü olduğu bulunmuştur. 1. Aşama için aktivasyon enerjisi 3,4 kkal.mol-1 iken 2 aşama için aktivasyon enerjisi 6,1 kkal..mol-1 olarak belirlenmiştir.Anahtar Kelime: Bor, kolemanit, çözünme kinetiği, Sodyum bisülfat
Özet (Çeviri)
It is very important to utilize boron ore resources, one of the most important underground riches of Türkiye, to obtain new products from these ores, as well as to develop alternative economical and environmentally friendly techonologies for the already existing products. Colemanite, having 2CaO.3B2O3.5H2O formula, Our country has abundant and commercially important mineral boron is a big one.In this study the dissolution kinetics of colemanite sodium bisulphate solution, particle size, acid concentration, reaction temperature, stirring speed and solid / liquid ratio according to the parameters examined.According to experimental results, the solubility of colemanite increased temperature and increased concentration, particle size and solid / liquid ratio was found to decrease with the increase. The effect of stirring rate on the dissolution kinetics of a value up to 300 rpm-positive, after around 350 rpm from the following values were found to be negative.Experimental data for fixed-sized particles shrinking core model, according to the analyzed. Two-stage resolution of the whole film was found to be diffusion controlled. 1. While the second stage of phase for the activation energy of 3.4 kcal.mol-1 of energy of activation was defined as 6.1 kcal.mol-1