The effects of taxation of financial instruments on stock returns traded in İstanbul Stock Exchange: Evidence from ISE-30 index
Finansal araçların vergilendirilmesinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisse senetlerinin getirilerine etkileri: IMKB-30 endeksinden kanıtlar
- Tez No: 270757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR EVRİM MANDACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal araçlar, vergilendirme, olay analizi, Financial instruments, taxation, event study
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türkiyede 2006 yılı finansal araçların vergilendirileme politikaları yönünden bir dönüm noktasıdır. Bu dönem itibariyle finansal piyasa işlemleri ilk kez olarak vergi mevzuatı içinde tanımlanmış ve ?menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları? terimi yasa metnine dahil edilmiştir. Yeni vergilendirme politikalarının amacı vergilendirme işlemlerinin basitleştirilmesi ve yatırımcılar arasında kanunun uygulanması bakımından eşitliğin sağlanmasıdır.Bu çalışma Türkiyede finansal piyasa araçlarının vergilendirilmesi ile ilgili düzenlemeleri analiz edip, IMKB-30 endeksinde kayıtlı hisselerin getiri ve hacim verilerini kullanarak vergilendirmenin hisse senedi piyasası üzerindeki etkilerini ampirik olarak araştırmaktadır. Ampirik çalışma için ?Olay Analizi? metodu uygulanmıştır. IMKB'nin yarı güçlü formda etkinliğinin ölçülebilmesi için büyük vergisel değişikliklerin olduğu tarihlerdeki anormal getiri ve hacim verileri hesaplanmıştır.Çalışmanın sonuçları IMKB-30 endeksinde kayıtlı hisse senetleri için çok küçük miktarda anormal fiyat hareketleri göstermektedir. Ancak, öte yandan vergi oranlarının değişiklik gösterdiği tarihten önceki ve sonraki dönemlere anormal hacim hareketleri gözlemlenmiş, bu hareketlerin istatistiki olarak anlamlı olduğu yönünde bulgular elde edilmiştir. Bu istatistik veriler hisse senedi işlemlerinin vergilendirilmesinin fiyat üzerinde oldukça düşük bir etkisinin bulunduğunu, diğer yandan hisse senedi hacmi ele alındığında vergi oranlarının değiştiği tarihlerden önce ve sonra anormal hisse hacmi gözlemlendiğini göstermektedir. Bu durum IMKB'nin yarı güçlü etkin formda bir piyasa olmadığını ortaya koymaktadır. Öte yandan, hacim yüksekken fiyatların çok fazla değişmemesi İMKB-30 hisselerinin derinliği olan bir piyasada işlem gördüğünün bir kanıtıdır.
Özet (Çeviri)
The year 2006 is a turning point on taxation of financial market transactions in Turkey. Financial market transactions were defined for the first time within the law enforcement and the terms of ?security and capital market instruments? went into legislation. The purpose of the new taxation policies is to simplify the process and bring equality in implementation of law among the investors.This study analysis the tax regulations of the financial market instruments in Turkey and try to investigate the effects of taxation on the stock market empirically by using the return and volume data of stocks listed in ISE-30 index. We implement the ?Event Study? methodology for the empirical investigation. Abnormal return and volume measurements around the major tax amendments calculated to evaluate the semi-strong form of market efficiency in ISE.Results of the study suggest that there is very little unusual price behavior observed for the stocks listed ISE-30 index. There exists, however, strong evidence that points toward the unusual volume behavior before and after the tax rate amendments, which is statistically significant. These empirical findings prove that taxation of stock transactions plays a minor role in price formation, however when the stock volume is considered, we observe abnormal volumes before and after the tax rate amendments. Our results indicate that the ISE is not an efficient market at semi-strong form of efficiency. On the other hand, the result that high volume and big price changes are not interrelated indicates that ISE-30 stocks are traded in a ?deep market?.