Basel II standartlarının KOBİ'lere etkileri
Effects of BaselII criteria on SME?s
- Tez No: 270813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSEVİL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel II, KOBİ, Risk, Sermaye Yeterliliği
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Ekonominin gelişmesi ve zenginleşmesi paralelinde bankacılık sektörünün önemi artmış ve hızlı bir büyüme trendine girmiştir. Bankaların mevcudiyetlerinin devamı ve mevduat sahiplerinin güvence altında bulunabilmesi için sermaye yeterliliği önem arz etmektedir. Sermaye yeterliliği, bankaların mali yükümlülüklerini karşılamak ve beklenmeyen zararlardan korunmak amacıyla bulundurmaları gereken sermaye düzeyini ifade etmektedir.Ticaret hayatının küreselleşmesi ve işletmelerin dünyaya açılması finans sektörünün de küreselleşmesini beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda uluslararası alanda faaliyet gösteren bir çok bankanın varlığı da dikkate alındığında finans sektörü için ortak standartların belirlenmesi gerekmektedir. Bu noktadan hareketle Basel Denetim ve Gözetim Komitesinin öncülüğünde bütün ülkeleri kapsayan ortak standartlar 1988 yılından itibaren belirlenmiş ve hâlâ yeni standart ve kuralların belirlenmesi devam etmektedir. Öncelikle Basel I ve ardından Basel II standartları bankacılık sektörünün disipline edilmesi ve belli kurallar ışığında hareket etmesini amaçlamaktadır.Bankalar için bir çok yeni düzenlemeyi amaçlayan Basel standartları yeni risk ölçüm metotları belirlemiştir. Bankaların Basel standartlarını uygulamaya koyması banka müşterilerinden olan reel sektörü doğrudan etkileyecektir. Bankalar sermaye yapılarını güçlendirmek için reel sektöre kullandırdıkları kredileri belli standartlara uyumlu hale getirecek bu durum da reel sektörü etkileyecektir. Tabi ki bu standartların uygulanması, finansman, yönetim ve pazarlama gibi bir çok alanda sorunları olan KOBİ'leri de fazlasıyla etkisi altına alacaktır.
Özet (Çeviri)
The importance of banking sector has increase as a resault of the developments and wealth of the economy and this sector has shown a fast development trend. Capital adequacy is very important for the continuation of the existence of banks and for being under the security of the share holders. Capital adequacy means the capital the capital level that banks need to hold to meet the fiscal obligation and to protect from unexpected loses.The globalization of the trade and organizations? jobs also bring common standarts for the financial sector as it is taken into consideration of existence of the many banks that operates internationally. The mains of common standarts that includes every countries has constituted under the pioneership of the Basel Committee since 1988 and this process of constitution of new standarts and rules has been continuing. With the Basel I, that comes first and the Basel II that follows Basel I, it?s aimed at the disciplinization of the banking sector and also arrangement the movements of this sector under the light of some rules.Basel standarts, which aims a lot of regulation for the banks, defines methods of risk measurements. Putting into operation of the standarts by the banks will directly influence the real sector that is the customer of the banks. Banks will harmonised the credits, which are given to the real sector, with the common standarts to strengthened of their capital structures, as a result of with affect the real sector. Putting into effect of these standarts will naturally affect the SME?s that have a lot of problems in finance, management and marketing.Key Words : Basel II, SME, Risk, Capital Adequacy