Nermi Uygur'un sevgi anlayışı
Nermi Uygur?s understanding of love
- Tez No: 270834
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sevgi, yaşam, gönül yüceliği, love, life and feelings sovereignty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sevgi, varlığımızın özü, beden ile kuşatılmış tinimizin yücelmesidir. Evrensel bir gerçekliktir. Yaşamı zenginleştiren çok özel bir duygudur. Tanımlanması zor olan gizemli bir kavramdır. Sevgi, herkes için ayrı yoğunlukta ve anlamdadır. Sevgi, yaşam ile iç içedir aynı zamanda da yaşama mutluluk ve anlam katan bir güçtür.Felsefe profesörü, yazar ve denemeci olarak tanınan Nermi Uygur'un felsefe anlayışında sevgi çok önemli bir kavramdır. Ona göre sevgi, düşünürlerin ele aldıkları konulardan biri değildir. Çünkü gerçek sevgi yaşamdır ve onun olduğu yerde başka bir nesneye yer yoktur. Bu neden ile O, sevgi konusuna dokunmayan yazarların düşüncelerine güven olmadığını belirtir. Türk düşüncesinde önemli bir yeri olan Nermi Uygur'un sevgi anlayışını araştırır iken çalışmaya öncelik ile sorunu ortaya koyma ile başlanmış, sonra konunun özü belirlenip alt konulara inilerek, derinlemesine araştırma yapılmıştır. Çalışmanın güncelliği daha önce üzerinde birçok araştırma yapılan sevgi konusunun Nermi Uygur'un bakış açısı ile ele alınmasıdır. Bu çalışmada; sevgiyi anlama, sevgi sözcüğünü aşınmış söz biçimlerinden kurtarma, elden düşme duygu ve düşünceler ile içi boşaltılan sevgiyi olması gereken düzeye çıkarma öncelikli amaçtır.Çalışma, tarama örneğindendir. Sorunu çözme için düzenli bir yol izlenerek konu; sevginin anlamı, önemi, gerekliliği, türlülüğü çerçevesinde incelenir. Konuyu aydınlatan kavramsal çözümlemeler yapılır ve konuyu destekleyen düşüncelere de yeri geldikçe yer verilir. Ayrıca, sevginin yaşam ile iç içe olması nedeni ile doğadan ve gündelik yaşamdan birçok örnek ile de konu desteklenir. Sonuçta, evrene ve evren sorunlarına sevgi ile evrensel olarak bakabilme tezin ana düşüncesidir.
Özet (Çeviri)
Love is the soul of our life and rising of our spirit which is surrounded by the body. It is a universal reality. It is a very special emotion which enriches our life. It is a mysterious conception which is difficult to describe. For each person, love has different meanings and different intensions. Love is within life and at the same time it is a potency that gives meaning and happiness to life.In the perception of philosophy of Nermi Uygur, who is known as a philosophy professor, writer and essayist, love is a very important conception. According to her, love is not one of the topics which philosophers deal with, because real love is life. If it is here, there isn?t any need for another object, so she states there isn?t any trust for the ideas of writers who don?t deal with love. When love understanding of Nermi Uygur, who has a significant role in Turkish logic, was being researched, the study started with the present of the problem. Then, essence of the subject was defined and an in-depth research was done by giving details. Actuality of the study is the discussion of love being on which many surveys were done before with Nermi Uygur?s point of view. In this study, it is aimed to understand love, save the word `love? from worn, empty phrases and maximize emptied love to the level where it must be.The study is an example of scanning. The subject is analyzed within the frame of love?s meaning, importance, necessity and variety by following a right way to solve the problem. Conceptual analyses which illuminate the subject are done and some thoughts which support the subject are given in the study as the occasion arises. Moreover, because love and life is associated with each other, the subject is supported by many examples from daily life and the nature. In the end, the main topic of the thesis is to see the universe and its problems with love.