Örtülü sermaye ve transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı
Thin capitalization and distribution of concealed incomes through transfer pricing
  1. Tez No: 270836
  2. Yazar: GEEDAN ALİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örtülü sermaye, Transfer fiyatlama, Örtülü kazanç, Thin capitalization, Transfer pricing, covered gains
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde, dünyada yaşanan hızlı ekonomik ve siyasal gelişmeler sonucunda birçok ülke vergi sistemlerini yeniden yapılandırmıştır. Türkiye'de de bu gelişmelere paralel olarak vergi kanunlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları başlamıştır. Bu doğrultuda vergi sistemimizde yer alan Kurumlar Vergisi Kanununu değiştirilmiştir. Bilindiği üzere 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 01.01.2007 tarihinde 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanununun yürürlüğe girmesi ile geçerliliğini yitirmiştir. 5520 sayılı yeni kanun, birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile gelen düzenlemelerden biri de ?Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı? dır. Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı, 5422 sayılı Eski Kurumlar Vergisi Kanununun 17. maddesinde düzenlenmiş olan ?Örtülü Kazanç? başlığının OECD normlarına göre yeniden düzenlenmiş halidir. Neticede, yeni düzenlemeler sayesinde Türk vergi mevzuatının gerek örtülü sermaye açısından, gerekse transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı açısından uluslararası mevzuata yakınlaştırıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent days, as a result of rapid economic and political developments in the world, many countries have restructured their own tax systems. In parallel with these activities, in Turkey also has started to restructure tax laws. Thus, Corporation Tax Law in our tax system has been changed. As is known, 5422 numbered Cooperate Tax Law expired in date of 01.01.2007 by taking effect of New Cooperate Tax Law. 5520 numbered New Law bring along a lot of changes. One of regulations about 5520 numbered Cooperation Tax Law is ?Distribution of Covered Gains with Transfer Pricing?. Distribution of covered gains with transfer pricing is a state of that arranged deepening title of ?Covered Gains? the clause of 17 of 5422 numbered former Cooperation Tax Law, to standards of OECD. As a result, with the new regulations, Turkish legislation became more in line with the international legislation in terms of concealed incomes and distribution of concealed incomes through transfer pricing.