Yüzme sporuna katılımda ailenin etkisinin incelenmesi
Examining the effects of family on participating in swimming
- Tez No: 270883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT SUİÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aile, yüzme, görüş, ölçek (anket), Parents, swimming, view, questionnaire
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı; Ana-babaların çocuklarını yüzme spor okullarına gönderme nedenleri ve karşılaştıkları problemleri belirlemektir. Araştırma grubunu; 2009 yılında Trabzon'da yüzme takımlarının yaz okullarına katılan 6-18 yaş grubu öğrencilerin velileri (ana-baba) oluşturmaktadır. Araştırmaya 267 bayan (anne) ve 250 erkek (baba) toplam 517 ana-baba katılmıştır.Araştırmada; mevcut durumu ortaya çıkarmayı amaçlayan, betimsel ve taramaya yönelik bir yöntem kullanılmıştır. veri toplama amacıyla anket uygulanmıştır. Bu çalışmada 620 adet anket formu dağıtılmış 517 tanesi geri dönmüştür.Araştırmacı tarafından toplanan anket formları kontrol edilerek eksik veya yanlış doldurulanlar araştırma dışında tutulmuştur. Daha sonra toplanan anketlerin geçerli ve kabul edilebilir nitelikte olanları, SPSS 16.0 paket programında değerlendirilmek üzere kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır.Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde istatistikî yöntem olarak; frekans, yüzde dağılımları; parametrik olmayan istatistiklerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p= 0,05 olarak alınmıştır.Araştırmada bağımlı değişkenler olarak KPA ifade puanları, bağımsız değişkenler olarak da ?Kişisel Bilgi Formu?ndaki demografik veriler kullanılmıştır.Anket sonuçlarına göre; ana-babanın eğitim ve gelir düzeyinin, spora yönlendirme üzerinde etkili olduğu, ailelerin spor yapması ya da spora ilgi duymasının çocuklar üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Spor tesisinin temizlik ve bakımının yetersizliğinin aileleri ve öğrencileri spordan uzaklaştırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the reasons why parents are sending their children to swimming classes and also the problems they encounter with. The survey group is formed by the parents of the 6-18 aged pupils who attended to the swimming classes of swimming teams in 2009. In total 517 parents, 267 women (mothers) and 250 men (fathers), participated in the survey.In the survey; a descriptive was used to discover the present situation. A poll was arranged to get the data. 620 questionnaire forms, 517 of which were returned, were given in this survey.The questionnaire forms that were collected by the researcher were checked and the ones that were filled inadequately or incorrectly were left out.As a statistic method, frequency, percentage distribution; Mann U and Kruskal Wallis H Test, which is not one of parametric statistics, was used to assess the data in the survey.KPA assertion points as dependent variables and demographic data in ?Personal Information Form? as independent variables were used in the survey.According to the survey results; the education and income level of the parents is effective on directing the children towards swimming sport and that the parents also do sports or interested in sports is effective on the children.