Üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı örselenme yaşantılarının kendilik algısı ve boyun eğici davranışlar üzerine etkisi
The effect of university students' childhood traumatic experiences on self-perception and submissive behaviors
  1. Tez No: 270907
  2. Yazar: ÇİĞDEM BERBER ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantısı, Duygusal İstismar, Fiziksel İstismar, Cinsel İstismar, İhmal, Kendilik Algısı, Boyun Eğici Davranışlar, Childhood Traumatic Experience Emotional Abuse, Physical Abuse, Sexual Abuse, Neglect, Self-Perception, Submissive Behaviors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı örselenme yaşantılarının kendilik algısı ve boyun eğici davranışlar üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada çocukluk çağı örselenme yaşantıları cinsiyet ve gerçek doğum sırası değişkenleri açısından da incelenmiştir. Araştırma grubu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 646 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılara, uyarlaması Aslan ve Alparslan tarafından (1999) yapılan ?Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği?, uyarlamaları Şahin ve Şahin tarafından (1992) yapılan ?Sosyal Karşılaştırma Ölçeği? ve ?Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği? uygulanmıştır. Bunlara ek olarak, araştırmaya katılan öğrencilerin bazı demografik özelliklerini tespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? da kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde; Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Tekniği, Çoklu Regresyon Analizi, bağımsız t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır.Yapılan araştırmada kendilik algısı ile tüm örselenme türleri (duygusal, fiziksel ve cinsel kötüye kullanım) arasında negatif yönde anlamlı; boyun eğici davranışlar ile tüm örselenme türleri (duygusal, fiziksel ve cinsel kötüye kullanım) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çocukluk çağı örselenme yaşantıları kendilik algısının ve boyun eğici davranışların anlamlı bir yordayıcısı olarak belirlenmiştir. Bu araştırma sonuçları, cinsel kötüye kullanım dışındaki diğer örselenme türlerinin cinsiyete göre farklılaştığını ortaya koymaktadır. Sonuçlar, literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to examine the effect of university students? childhood traumatic experiences on self-perception and submissive behaviors. In this study, childhood traumatic experiences were also examined in terms of gender and birth order. The research group of the study composed of 688 students attending at the different department of Fatih Education Faculty at the Karadeniz Technical University. The participants were applied ?Childhood Trauma Questionnaire? adapted by Aslan and Alparslan (1999), ?Social Comparison Scale? and ?Submissive Acts Scale? adapted by Şahin and Şahin (1992). In addition, to define demographical characteristics of students, ?Personal Questionnarie? which was prepared by the researcher was also used. Pearson Product-Moment Correlation Techniques, Multiple Regression, independent t-test and One Way ANOVA were used to analyze the data. It has been determined that self-perception have a significant relationship in negative and submissive behaviors have a significant relationship in positive with all childhood abuse types (emotional, physical and sexual abuse). Furthermore, childhood abuse experiences predicts meaningfully the self-perception and submissive behaviors. The results of this study show that childhood abuse experiences except sexual abuse differ to their gender. All this results are discussed in the light of relevant literature and some new directions are given to the further studies.