Üstün yetenekli öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri, okul motivasyonları, öğrenme stilleri ve akademik başarıları
Gifted students' perfectionism, school motivation, learning styles and academic achievement
  1. Tez No: 270906
  2. Yazar: FATMA ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yeteneklilik, Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçilik, Okul Motivasyonu, Öğrenme Stilleri, Akademik Başarı, Giftedness, Positive and Negative Perfectionism, School Motivation, Learning Styles, Academic Achievement
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üstün yetenekli öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri, okul motivasyonları, öğrenme stilleri ve akademik başarılarını incelemektir. Çalışmada aynı zamanda üstün yetenekli olan ve olmayan öğrenciler bu değişkenlere dayalı olarak karşılaştırılmıştır. Araştırmada üstün yetenekli öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri, okul motivasyonları, öğrenme stilleri ve akademik başarıları arasındaki ilişkiler de incelenmiştir.Bu araştırma nedensel karşılaştırma yöntemine uygun olarak hazırlanmış kesitsel bir çalışmadır. Türkiye'nin farklı illerindeki Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden, 386 (Kız= 164, Erkek= 222) üstün yetenekli ilköğretim ikinci kademe öğrencisi ile Trabzon'da öğrenim gören ve üstün yetenekli olmayan 410 (Kız= 209, Erkek= 201) ilköğretim ikinci kademe öğrencisi araştırma grubunu oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Bilgi Toplama Formu, Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Okul Motivasyonu Ölçeği, Öğrenme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizlerinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, Ki-kare, t testi ve F testinden yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar, olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik, okul motivasyonu ve işitsel öğrenme stili değişkenlerinde üstün yetenekli olmayan öğrencilerin puanlarının üstün yeteneklilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir. Görsel ve kinestetik öğrenme stilleri ile akademik başarı değişkenlerinde ise üstün yeteneklilerin puanları anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Üstün yeteneklilerin akademik başarıları ile olumlu mükemmeliyetçilik arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ayrıca üstün yetenekli kızların olumsuz mükemmeliyetçilik ve işitsel öğrenme stili puanlarının erkeklerin puanlarından anlamlı düzeyde yüksek çıktığını göstermiştir. Sınıf değişkeni dikkate alındığında da üstün yetenekli öğrencilerin özellikleri arasında anlamlı bazı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçların bir kısmı literatür bulgularıyla paralel bir kısmı ise farklı çıkmıştır. Bu durum literatür bulgularıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate gifted students? perfectionism, school motivation, learning styles and academic achievement. The study also compares gifted and non-gifted students in respect of these variables given above. In the study, relationships among gifted students? perfectionism, school motivation, learning styles and academic achievement were also investigated.This study is a cross-sectional study which is developed as a form of causal comparative method. The sample of the study consists of 386 (Female= 164, Male= 222) gifted primary-second phase students attending to Science and Arts Centres in different parts of Turkey and 410 (Female= 209, Male= 201) non-gifted primary-second phase students studying in the city of Trabzon. Information Gathering Form, Positive and Negative Perfectionism Scale, School Motivation Scale and Learning Styles Scale were used as data gathering tools. Pearson?s Coefficient, Chi-Square, t- test and F-test were used to analyse the data.Results showed that scores of non-gifted students were significantly higher than gifted students? scores regarding positive and negative perfectionism, school motivation and auditory learning style variables. On the other hand, scores of gifted students were significantly higher than non-gifted students? scores regarding visual and kinaesthetic learning styles and academic achievement variables. It was founded that there was a positive significant relationship between gifted students? academic achievement and positive perfectionism. Results also show that gifted girls? scores were significantly higher than gifted boys? scores regarding negative perfectionism and auditory learning style variables. Some significant differences were also recorded among research variables of gifted students in terms of grade levels. Some results were parallel to the related literature, others not. This was also discussed with in the light of the current literature.