Uluslararası terörizm ve 11 eylül sonrasında Türkiye'nin terörizmle mücadelesi
International terrorism and the struggle of Turkey with terrorism after september 11th
  1. Tez No: 270925
  2. Yazar: RAMAZAN KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Teror, International Terrorism, Divisive Terrorism, Solution
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Zaman, ne kadar değişirse değişsin, terör değişmeyecektir. Ancak zamanla birlikte kullanılan yöntemler değişecektir. İnsanlık var olduğu sürece de var olmaya devam edecektir. Türkiye, yıllardır terörle mücadele vermekte ve mevcut konumu itibariyle de vermeye devam edecek gibi görünmektedir. 11 Eylül saldırıları terörün boyutlarını anlama açısından, diğer dünya devletlerinin özellikle de güçlü devletlerin Türkiye'yi anlamasında empati kurmalarına yardımcı olmuştur. 1960'lardan beri değişik adlar altında terörle mücadele eden Türkiye ise onları en iyi anlayan devletlerden biri durumundadır.Bir problemin ortadan kaldırılması için kaynağına kadar inmek gerekir. Terörün oluşma sebepleri sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel, dini vb. açılardan ele alınıp değerlendirilmeli, sonuçlar bilimsel ortamlarda tartışılmalı ve kalıcı çözüm önerileri üretilerek uygulamaya geçirilmelidir.Ayrıca terör konusunda uzmanlaşmaya gidilmelidir. Gerek güvenlik kuvvetleri ve gerekse o bölgedeki yöneticiler terör konusunda uzmanlaşmalıdırlar. Ayrıca sadece teröre yönelik çalışmalar yapan, meydana gelen veya gelebilecek olayları analiz eden ve bu konuda bilimsel çalışmalar yapan strateji merkezleri oluşturulmalıdır.Terör sorunu, terörün her türlü boyutunun ve terör örgütlerinin tüm özelliklerinin akademik bağlamda ele alınıp irdelenmesi, ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımı ve destek vermesiyle çözülebilir. Ama her şeyden önce, toplum iyi bir eğitimle terör konusunda bilgilendirilmeli hatta bilinçlendirilmelidir. Teröre karşı toplu bir bilinçlenme söz konusu olduğu taktirde hiçbir terör örgütü kaynak ve destekçi bulamayacaktır.Anahtar Kelimeler : Terör, Uluslararası Terörizm, Bölücü Terörizm, Çözüm.
Özet (Çeviri)
However the time changes, terrorism will never differ. But in the mean time the methods of terror will keep on changing day by day. And this problem will keep its presence as long as the presence of the humanity. Turkey has been fighting against terrorism for a long period of time and seems to carry on doing so because of its important location. September eleven forced and helped the other ? especially powerful- countries to be in sympathy with Turkey in the matter of terrorism. Turkey is very good at understanding this matter because it has been fighting against terrorism since 1960.As far as a problem concerned, it needs to be examined to the core to be solved. In the matter of terrorism, the problem should be evaluated from the point of view of the social, economic, political, cultural, religious, etc., reasons and the results of this evaluation must lead scientific environments to produce permanent solutions besides the enforcement of these solutions.Furthermore, specialization is another important issue in this matter. Not only the security forces but also the managers in the same region must become experts on terrorism. And it is also important to establish strategic centers which are only expected to make scientific studies and analysis on present and possible future terrorist acts.To deal with the terrorism, all terrorist groups and their features need to be investigated academically with the help and cooperation of all involved institutions. But before all, all the community must be informed about terrorism. Once all the stratums of the community are well informed about the terrorism, none of the terrorist organizations can find any sources, nor can they get any support.