Özel sektör tahvil ihracı, Avrupa Birliği ve Türkiye
Corporate bond issuance, European Union and Turkey
  1. Tez No: 270990
  2. Yazar: KUTALMIŞ KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÇELİKEL DANIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Özel Sektör Tahvili İhracı, European Union, Corporate Bond Issuance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve Avrupa Birliği'nde özel sektörün tahvil çıkararak borçlanmasının şartları incelenmiştir. Özel Sektör Tahvili'nin bir borçlanma aracı olmasından dolayı çalışmaya borç kavramı, faiz ve tahvil çeşitlerinin kısa bir ele alınışı ile başlanmıştır. Faiz ve içindeki risk kavramı ikinci bölümde bizi kredi derecelendirme şirketlerinin fonksiyonlarına ve onlarla ilgili Avrupa Birliği'ndeki gelişmelere yönlendirmiştir.Avrupa Birliği'nde mevcut 27 ülke ve onların tümünün tek tek koşullarının incelenmesi bu çalışmanın boyutlarının dışındadır. Bu nedenle Avrupa Birliği'nin Özel Sektör Tahvili açısından incelenmesi, yetkili organlarının yaptığı düzenlemeler ile işleyiş çalışmamızın üçüncü bölümünde İngiltere örneği üzerinden yapılmıştır. Entegrasyonun Avrupa Birliği finansal piyasalarına getirdiği değişim ve Avrupa Birliği'nin tek ortak finansal piyasa yaratma ve bu pazarda Özel Sektör Tahvili için oluşan ve devam eden bütünleşme ile oluşması beklenen şartlar incelenmiştir.Dördüncü bölümde Türkiye'nin Özel Sektör Tahvili deneyimi, yapılmış yanlışlar ve bunların hafızalarda kalan etkileriyle, günümüzde Sermaye Piyasası Kurulu'nun altyapısını hazırladığı şartlar incelenmiştir. Beşinci bölümde mevcut düzenleme ve şartların özel sektörün tahvil çıkarmasını ne kadar desteklediği araştırılmıştır. Devam eden bölüme İngiltere ve Türkiye'de Özel Sektör Tahvili ihraç etmenin koşulları karşılaştırılmıştır. Son bölümde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımının Özel Sektör Tahvil İhraçlarına olası etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Conditions of indebtedness by the issuance of bonds by the private sectors in Turkey and the European Union are studied in this thesis. Since corporate bond is a debt security, the study begins with a brief handling of the debt concept and kinds of bonds. In the second chapter, the concept of interest rates and the risk component included therein, guided us to the functions of credit rating agencies and the developments in the European Union in connection with these agencies.The existent 27 member states of the European Union and the analysis of the individual states are beyond the dimensions of this work. Therefore the study of the European Union in terms of corporate bonds, the arrangements made by the competent authorities and the operations thereof have been carried out over the sample of United Kingdom in chapter three. This part covers the transformation of European financial markets caused by the integration of European economies, the creation of a single financial market, the conditions formed, the continuing integration of corporate bonds markets of individual countries and the expected conditions. In the fourth chapter, the experiences of the Turkish corporate bond market, the mistakes made with the consequences taken and the present conditions under the supervision of the Capital Market Board are studied. In the fifth chapter, the extent the present arrangements and conditions support the issuance of the corporate bonds is researched. In the following chapter the conditions of the issuance of corporate bonds in Turkey and United Kingdom are compared. The final chapter includes the analysis of the probable effects of the Turkih participation to the European Union on the Turkish Corporate Bond Issuance.