Gelişmekte olan ülkelerde çocuk işçiliği sorunu: 1980 sonrası Türkiye örneği
Problem of child labor in developing countries: The case of Turkey after 1980
  1. Tez No: 271049
  2. Yazar: SEVİNÇ ARZU ULUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Çocuk, Çocuk Emeği, Çocuk İşgücü, Working Children, Child Labor, Child Occupation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Çocuk işçiliği, çok karmaşık, toplumu etkileyen ve bütün dünyada var olan bir olgu olup minimum çalışma yaşının altında çalışan bireyler ?çocuk işçi? olarak nitelendirilmektedir. Çocuk işçiliğinin en kötü şekli çocuk emeğinin sömürülmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk işçiliği, çocuğun fiziki, zihinsel gelişimi üzerinde etkili olduğu gibi onu eğitim ve birçok haktan mahrum bırakarak sonraki yaşamını ve çalışma hayatını da etkilemektedir. ILO verilerine göre, dünyada 5-17 yaş grubunda 218 milyon, Türkiye'de 958 bin çocuk işçi bulunmaktadır.Bu tezin temel amacı çocuk işçiliğinin en önemli iki nedeni olan yoksulluk ve eğitimsizliğin yanı sıra çocuk işçiliğine neden olan yetişkinlerin işsizliği, çarpık kentleşme, küreselleşme, ebeveynlerin eğitim durumu, sosyal dışlanma, çocuk emeğinin ucuz olması, organize olmamış iş yaşamı, kayıt dışı ekonomi, iç ve dış göç, hızlı nüfus artışı, işçi haklarının baskı altın tutulması ve cezaların az olması gibi diğer faktörleri ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için alınması gereken önlemleri ortaya koymaktır.Toplumun geleceğini belirleyicilerinin çocuklar olduğu düşünüldüğünde; onların fiziki, zihinsel gelişmelerini normal olarak tamamlamaları aynı zamanda gelecek nesillerin sağlıklı olması anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Child labor, is very complex, affecting communities all over the world and there is a case of individuals under the minimum working age of ?child labor? is considered. The worst form of child labor as exploitation of child labor, we have encountered. Child labor, child's physical, mental as well as influential on the development of education and many right deprive him of the next life and work life are affected. According to ILO, there are 218 million in world and in Turkey 958 thousand child workers who are at the age of 5-17.Basic purpose of this thesis is to explain the child labor?s two most important causes of poverty and illiteracy, as well as child labor causes adult unemployment, unplanned urbanization, globalization, parental education status, social exclusion, child labor?s is cheapness, the disorganized work life, the informal economy, internal and external migration, rapid population growth, keeping labor rights under pressure and lessness of penalties like the other factors to which cause of child labor?s and to determine the measures to be taken for the prevention of child labor.While thinking children as the marker of the future of the society completing their physical, mental development, at the same time normally means the healthiness of next generations.