İlköğretim 1. kademe düzeyinde 4. ve 5. sınıflarda öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişimin öğrenci davranışı üzerindeki etkileri
The effects of classroom communication of teachers teach 4th-5th year classes on studentsin primary 1st grade level
  1. Tez No: 271252
  2. Yazar: ZEKERİYA İDİL
  3. Danışmanlar: DR. KUBİLAY ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili iletişim, sınıf içi iletişim, eğitim-öğretim, davranış, davranış yönetimi, effective communication, classroom communication, education, behavior, behavior management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez çalışması; İlköğretim I. kademe düzeyinde 4.ve 5. sınıflarda öğretmenlerin sınıf içi etkili iletişimi nasıl gerçekleştirdikleri ya da neden gerçekleştiremediklerini belirlemek ve hangi faktörlerin etkilediğini ortaya çıkarmak için hazırlanmıştır.Dünyaya geldiğimiz andan itibaren çevreyle sürekli iletişim ve etkileşim içine gireriz.Kişiliğimiz iletişim şeklimizle ortaya çıkar. İki insan birbirinin farkına vardığı andan itibaren iletişim başlar. Sözel veya sözel olmayan her şeyin anlamı vardır.Sınıf, öğretmen ve öğrencilerin eğitsel amaçlara ulaşabilmek için kendilerinde var olan ve çeşitli iletişim araçları ile sağladıkları bilgi ve yaşantıları uygun bir düzenişle paylaştıkları ortamdır. Bu paylaşım iletişimle olur. Sınıf ortamında etkili bir iletişimin gerçekleşebilmesi öncelikle kaynak konumunda olan öğretmenin bu konuyu etkili bir biçimde öğretebilmesine ve öğrencileri ile sağlıklı bir iletişim kurmasına bağlıdır. İletişim, akademik becerilerin ve hedeflenen bilgilerin öğretilmesinde ve sınıf yönetiminde oldukça etkilidir. Kısaca eğitim, temelde iletişim etkinliğidir. İyi bir öğrenme iyi bir iletişimle sağlanmaktadır. Etkili bir iletişim için, öğretmen sınıf içinde öğrenciyle iletişimi bilinçli olarak yapmalı, bunun için de gerekli eğitim ve semineri almalıdır. Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin etkili iletişimi nasıl gerçekleştirdikleri ya da neden gerçekleştiremediklerini belirlemek için, Bahçelievler İlköğretim Okulları öğretmenlerinin ve öğrencilerinin görüşleri ölçülmüştür. Bunun için de, Bahçelievler örneğine başvurularak, öğretmenlerin sınıf içi iletişimine etki eden faktörler ortaya çıkarılacak ve sonuçlar değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis is prepared to explain how the effective classroom communication is applied or why it couldn?t be applied by teachers of primary 1st grade 4th-5th year level.We communicate or interact each other since we were born. Our personality shows itself by the way we communicate. The communication begins when two people realize each other. Everything that is verbal or nonverbal has a meaning.The classroom is an atmosphere where the teacher and the students share the information that they have by means of communication tools in an available order. This is possible with communication. An effective classroom communication only comes true if the teacher who is at the position of source teaches communication effectively and has a good communication with the students. Communication is highly effective on teaching academic abilities the information aimed. Shortly education is a communication activity. A good learning is provided by a good communication. For an effective communication, a teacher should communicate the students consciously and join seminar related to this subject. In this study, we applied the teacher?s view in Bahçelievler to determine how the teachers apply classroom communication or why they couldn?t. The factors of affects teacher?s classroom communication will be explained and conclusion will be evaluated using the Bahçelievler example.