6. ve 7. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı'na hazırlanma sürecindeki psikososyal problemleri
Psychological-sociial problems of the sixth and seventh grades students in the process of preparation for Level Designation Exam
  1. Tez No: 271262
  2. Yazar: PINAR TÜRK
  3. Danışmanlar: DR. KUBİLAY ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Seviye Belirleme Sınavı, Ergenlik, Psikososyal Problem, Eğitim, Level Designation Exam, Adolescence, Psychological- Social Problem, Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalışmasında, Seviye Belirleme Sınavı'na hazırlanan öğrencilerin yaşadığı psikososyal problemler araştırılmıştır. Öğrencilerin hangi alanlarda problem yaşadığı belirlenmiş, kişisel nitelikleri, yaş dönemleri, aile ve okul özellikleriyle aralarında bir ilişki olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde, ergenlik dönemi gelişim özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, ilköğretim ve ortaöğretim ölçme değerlendirme mevzuatı, Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve Seviye Belirleme Sınavı'nın içeriği açıklanmış ve yorumlanmıştır. Üçüncü bölümde, öğrencilerin yaşadığı ergenlik ve sınav kaygısı gibi psikolojik kaynaklı; okul, aile ve çevre gibi sosyal kaynaklı problemler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise öğrencilere ve rehber öğretmenlere uygulanan anketler, analizleri, sonuç ve yorumları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a research on pyschologic- social problems of students who prepare fort he Level Designation Exam is done. In which fields students have problems are defined and it is tried to be defined if they have a relation to personal characteristics, age periods and characteristics of school.In this first part, maturing characterics of adolescense period are told. In the second part, principles of measuring and evalution at primary and secondary schools, system of transition to secondary school education and contents of Level Designation Exam are explained and commented on. In third part, psychological problems, such as problems of adolescense and anxiety of exams and social problems, such as school, family and vicinity are investigated. In the fourth part, surveys which are applied to students and advisors, analysis of those, results and comments are explained.