Sınıf öğretmenlerinin motivasyon kaynakları
Classroom teacher resources their motivation
- Tez No: 271263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, yönetim, personel, kurum, motivasyon, meslek, terfi, destek, verim, Teacher, management, personnel, organization, motivation, profession, promotion, support, productivity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Milletlerin ruh ve karakterini şekillendirmede etkin rol oynayan öğretmenlerin bu işlevlerini yerine getirebilmesinde onların üretkenliğinin önemli bir etkisi vardır. Bu işlevini layıkıyla yerine getiren öğretmenler için; bütün bir toplum onların eseridir denilebilir. Öğretmenler, gerekli bilginin kazanılmasını kolaylaştıran, gerekli ortamları hazırlayan bir rol benimsemek durumundadır. Öğretmen, araştırma sonuçlarına dayanılarak geliştirilen eğitim politika ve teorisini uygulamaya koyan, uygulama sonuçları ile bir teoriyi etkileyen, eğitimde uzmanlık çalışmalarından ve araştırmalarından yararlanan, fakat aynı zamanda bu çalışmalara katkı sağlayan en önemli kişidir.Eğitimde verimin sağlanabilmesi için personelin moralli olması önemlidir. Morali yükseltme konusunda ve morali yükseltmek için alınması gereken önlemlerin başında, yöneticilerin çalışanlar için iyi bir örnek olmaları, bilinçli bir şekilde çalışanlarda hizmet duygusunu uyandırmaları gelmektedir. İkinci olarak, çalışanların takdir edilecek çalışmalarının, davranışlarının ve başarılarının takdir edilmesi gerekir. Üçüncü olarak da, yöneticiler çalışanların mesleki gelişmelerine ön ayak olmalı ve onları bu yönde teşvik etmeli, onların bu tür çabalarına destek ve ilgi göstermelidirler. Kurum içinde bireyin moralinin; yaptığı iş ve iş arkadaşlarıyla, kişiliğine değer verilmesi, statüsü ve yöneticisinin davranışları ile yakından ilgili olduğu belirtilmektedir. İşyerinin çalışma saatleri, verilen ücret, çalışanlar üzerindeki denetimin niteliği, kuruluşun personel politikası ve uygulamaları ile diğer şartlar da bireyin morali üzerinde etkili olmaktadır.Çağdaş yönetim anlayışının da önemli bir unsuru olan, yönetimde çalışanların karara katılması ilkesi okullarda özenle uygulanmalıdır. Öğretmenlerin işlerine daha iyi motive olabilmeleri ve işlerinde doyuma ulaşabilmeleri için yöneticiler, onların sorunlarıyla yakından ilgilenmeye özen göstererek öğretmenlere karşı olabildiğince dürüst ve objektif olmalıdırlar.Öğretmenlik mesleğinde terfi olanaklarının sınırlı olmasının, öğretmenlerin motivasyonlarını olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin çeşitli yönlerden yeteneklerini gelişmesine katkıda bulunacak eğitim olanakları kurum tarafından sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Their productivity has an important influence on performing the functions of the teachers who play an active role in shaping the spirit and character of the nations. For the teachers who properly perform such function; it could be said that the entire community is the work formed by them. The teachers have to adopt a role which make easier acquiring the necessary knowledge and prepares the necessary environments. The teacher is the most important person who implements the education policy and theory which is developed based on the research results, affects a theory with the application results, benefits from the specialization works and researches in the education, however at the same time makes contribution to these works.It is important for the personnel to have morale in order to ensure the productivity in the education. First of the measures which should be taken on the subject of increasing the morale and to increase the morale is being good examples of the managers for the employees and arousing the feeling of service with the employees in a conscious way. Secondly, it is necessary to appreciate the employees and to appreciate their works, behaviors and successes. Thirdly, the managers should be initiator of the professional developments of the employees and should encourage them on this direction, and should show support and attention for their such efforts. It is stated that the morale of the individual in the organization is closely related with the work performed and his colleagues, valuing his personality, his status and behaviors of his manager. The working hours of the workplace, wage paid, quality of the inspection on the employees, personnel policy and applications of the organization and the other conditions have influence on the morale of the individual as well.As an important element of the modern management approach, the principle of participation of the employees in the management in the decision should be applied carefully at the schools. For the teachers to be motivated for their works better and for reaching the satisfaction in their works, the managers should be interested in their problems closely and should be honest and objective towards the teachers as much as possible.It is considered that the limited opportunities of promotion in the profession of teaching adversely affects their motivation. In addition to this, the educational opportunities which will make contribution to the development of the capabilities of the teacher in various aspects should be provided by the organization.