Akademik başarı puanlarının Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2008 puanları ile ilişkisi
The relationship between academic achievement score and Level Determining Exam (SBS) 2008
- Tez No: 257543
- Danışmanlar: DR. NURİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Academic achievement scores, Level Determining Exam (SBS), concurrent validity, canonical correlation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada 2008 yılında Seviye Belirleme Sınavına (SBS) girmiş olan öğrencilerin 6. ve 7. sınıflardaki Türkçe, matematik, fen bilgisi, İngilizce ve sosyal bilgiler derslerine ait akademik başarı puanları ile SBS Türkçe, matematik, fen bilgisi, İngilizce ve sosyal bilgiler alt test ham puanları arasındaki uygunluk geçerliğine bakılmıştır.Araştırma, 2008 yılında SBS'ye giren Ankara ilinin çeşitli ilçelerindeki ilköğretim okullarında okuyan öğrenciler üzerinden yürütülmüştür. 6. sınıflardan 671 öğrenciye, 7.sınıflardan 590 öğrenciye ulaşılmıştır. Ancak bazı öğrencilerin okullarını değiştirmeleri nedeni ile yılsonu başarı puanlarının olmaması ve bazı öğrencilerin de SBS'de 160 puanın altında not almaları ve ham puanlarına ulaşılamaması nedeni ile 6.sınıflardan 525 öğrenci, 7.sınıflardan 519 öğrenci analize alınmıştır.Verilerin analizinde STATİSTİCA 7 ve SPSS paket programları kullanılmıştır. Analiz için kanonik korelasyon tekniği uygulanmıştır.Araştırma sonunda;6. ve 7. sınıf akademik başarı ölçülerindeki artış SBS alt test puanlarındaki artışa sebep olmaktadır. 6. sınıflarda Türkçe ve sosyal bilgiler derslerinin, 7. sınıflarda ise Türkçe ve matematik derslerinin SBS alt test puanlarını açıklamada önemli bir role sahip olduğu ortaya çıkmıştır.6. sınıflarda akademik başarı puanlarına en önemli katkıyı 0,329 ile Türkçe dersi sağlamaktadır. En az katkıyı ise 0,035 ile İngilizce dersi sağlamaktadır. 6. sınıf SBS alt test puanları değişkenine en önemli katkıyı 0,282 ile sosyal bilgiler, en az katkıyı ise 0,109 ile matematik sağlamaktadır.7. sınıflarda akademik başarı puanlarına en önemli katkıyı 0,520 ile Türkçe dersi sağlamaktadır. En az katkıyı ise 0,039 ile sosyal bilgiler dersi sağlamaktadır. 7. sınıf SBS alt test puanları değişkenine en önemli katkıyı 0,283 ile matematik, en az katkıyı ise 0,183 ile fen bilgisi testi sağlamaktadır.Bu araştırmada, akademik başarı puanlarının SBS alt test puanları hakkında bilgi vermesi bakımından yordayıcı bir değişken olduğu görülmüştür. Ancak bazı derslerin ilişkiyi açıklama noktasında zayıf olması nedeni ile SBS kapsamının ders kapsamlarına göre hazırlanması önerilmiştir.Anahtar SözcüklerAkademik başarı puanları, Seviye Belirleme Sınavı, uygunluk geçerliği, kanonik korelasyon.
Özet (Çeviri)
In this study, it is looked out that how the students who took the SBS exam in 2008 academic scores in their 6th and 7th grade Turkish, math, science, English and social studies classes affected their SBS Turkish, math, science, English and social studies sub test raw scores.This research carried out with the help of student who are attending in primary schools in various districts of Ankara and who took the SBS exam in 2008. 671 students from 6th grade and 590 students from 7th grade have been reached. However, as some students changed their schools and didn?t have end of year achievement scores and some students having scares under 160 from SBS exam and as their raw scares couldn?t be reached, 525 students from 6th grade and 519 students from 7th grade have been analyzed.While analyzing the datas STATİSTİCA 7 and SPSS packed programs have been used. For analysis canonical correlation method has been used.At the end of the research;6th and 7th grade academic achievement measurements having caused a significant increase on SBS sub test score is seen. Especially for 6th grades Turkish and social studies classes and for 7th grade Turkish and math classes having an important role on affecting/ interpreting SBS sub test score have been understand.For 6th grade, Turkish class provides the most important contribution to Academic achievement score with 0,329 on the other hand English classes provides least contribution with 0,035 social studies provides the most important contribution to SBS sub test score variables with 0,282 and math provides least contribution with 0,109.For 7th grade, Turkish class provides the most important contribution with 0,520 while social studies provides the least contribution with 0,039 math provides the most important contribution to SBS sub test score variables with 0,283 and science provides the least contribution with 0,183.In this research, Academic Achievement scores being a variable an account of giving information about SBS sub test scores have been seen. However for the reason some classes being weak to explain the relationship, it?s suggested to prepare the SBS scope according to class scopes.