Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde ad verme geleneği
Giving name tradition has been started in Nevşehir Kozaklı
  1. Tez No: 271319
  2. Yazar: HİLAL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kozaklı, Ad verme, Kültür, Gelenek, Birey, Kozaklı, Give a Name, Culture, Tradition, Individual
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türk Kültürünün önemli unsurlarından ad verme geleneği, aynı kültür dairesinde yaşayan bireylerin tercihlerine bağlı olarak şekillenmektedir. Türkiye'deki ad verme geleneğine bakıldığında, bazı törenler ve ad vermeye dayalı bazı inanışlar etkisini yitirmesine rağmen, hâlâ günümüzde devam eden bazı gelenekler mevcuttur. Benzer durum Kozaklı ilçesi için de geçerlidir.Kozaklı ilçesinde ad verme geleneği, kişilere ve sülalelere verilen adlarla kültürün ayrılmaz bir öğesi halini almış ve bu adlar kuşaktan kuşağa aktarılarak adeta bir kültür taşıyıcılığı görevini üstlenmiştir.Bu çalışmayla, Kozaklı'da ad verme geleneğinin ne şekilde varlığını sürdürdüğü tespit edilmiştir. Adların veriliş amacı, ad vermelerin hangi değerler göz önünde bulundurularak yapıldığı, ad verme geleneği bağlamında yaşanılan coğrafyaya, kişilerin günlük hayatta karşılaştıkları bitkilere, hayvanlara ve yemeklere ne gibi adlar verdiği, bu adlandırmada ilçede yasayanların sosyal, kültürel anlayışlarının etkisi burada tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The tradition to name the most important element of Turkish culture, the culture of individuals who live in apartments, depending on their preferences are shaped. Looking at the giving name traditions in Turkey, to name some ceremonies and beliefs based on the effect of losing some, although still continuing today, there are some traditions. Kozaklı is also true for districts with similar situations.Kozaklı with tradition in the district to name the person with the given name and family culture has become an integral element, and these names will be transmitted from generation to generation and has served as almost a cultural trait.With this study, how the tradition of giving name Kozaklı was determined to survive. Name issuance purposes, names to which the values considered the done, the giving name traditions in the context of the living geography, people's daily life faced by the plants, animals and eat what names like his, giving names of people living in towns in the social, cultural understanding of the effects discussed here