Türkiye'de uygulanan iktisadi politikaların kentleşme sürecine etkisi
The impact of applications of economical policies on the process of urbanization in Turkey
  1. Tez No: 271324
  2. Yazar: FATMA GEDİKOĞLU ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Politika, Kentleşme, Bölgesel Politikalar, Kentsel Büyüme, Kentsel Toprak, Economic Policy, Regional Policy, Urbanization, Agglomeration, Urban Growth
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kentsel sorunlar günümüzde, en önemli toplumsal konular arasında yer almaktadır. Ülkemizde kentleşme ile ilgili önemli oluşumlar, 1950'li yıllarda değişen iktisadi yapı ile birlikte yaşanmaya başlamıştır. 1950'lerde yaşanan iktisadi gelişmeler kentleri yapılandırmaya başlamış; tezde belirtilen iktisadi dönemlerde uygulanan iktisadi politikalar kentleri yapılandırmaya devam etmiştir.Tarımsal üretimde, üretim süreci ile ilgili desteklerin kaldırılarak doğrudan gelir desteğine geçilmesi, sanayide ihracata dönük sanayileşmenin desteklenmesi, Türkiye'deki kentleri, şekillendirip, kentlerin gelişimine de yön vermiştir. Şöyle ki bütün bu gelişmeler büyük kentlerin cazibesini arttırmıştır.Türkiye'de uygulanan iktisadi politikalar, kent toprağının kullanımını, kentsel rantların yönünü, konut yapılanmasını, kentsel yığılmaları, planlı kalkınma uygulamaları, bölgesel gelişme politikalarına rağmen denetimsiz bir şekilde, bu konulardaki sorunları daha da büyüterek şekillendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, urban problems are of the most important social issues. In Turkey, structures are related to urbanization have begun to occur with the changing economic structure.Cities in Turkey have been given directions, the production process-related support through direct income got as a result of agricultural production, export-oriented industrialization in the industry support. It is said that all these developments have increased attractiveness of big cities.Economic policies are implemented in Turkey has formed the use of urban land, urban rant direction, housing settlement, urban agglomeration in spite of planned development applications, and regional development policies.