Türk kamu yönetiminde stratejik planlama: Kültür ve Turizm Bakanlığı örneği
Strategic planning in public administration: A case study of the Ministry of Culture and Tourism
  1. Tez No: 271342
  2. Yazar: HAVA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Strategic Administration, Strategic Planning, The Ministry of Culture and Tourism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Tez çalışmasının amacı, Türk kamu yönetiminin mevcut sorunlarının teşhisi ve çözümü; beraberinde ekonomik, kaliteli ve etkin hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi için uygulamaya konulan stratejik planlamayı araştırmak ve değerlendirmektir.Literatür taraması yapılarak hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde, strateji, stratejik yönetim, planlama ve stratejik planlama tanımlanarak çalışma için kavramsal altyapı hazırlanmıştır. İkinci bölümde Türk kamu yönetiminin yeniden yapılanmasını gerektiren mevcut sorunlar ortaya konmuş; Yeni Kamu Yönetimi anlayışı, stratejik planlama ve ilgili yasal düzenlemelerden oluşan reform hareketi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca stratejik planlamadan beklenen yararlar ile stratejik planlama çalışmalarının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar genel olarak ortaya konmuştur. Üçüncü ve son bölümde, kamu yönetiminde stratejik planlama çalışmalarına örnek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı stratejik planlama süreci aşama aşama incelenmiş ve taslak planda yer alan somut veriler değerlendirilmiştir.Çalışmanın sonucunda, Türk kamu yönetiminin yeniden yapılanması için, çağdaş bir çözüm aracı olan stratejik plan uygulamasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating and evaluating the strategic planning that had been put into practice in order to diagnose and treat the current problems in Turkish Public Administration and in order to ensure the provision of an effective, efficient and quality service as well.This study was based on a careful and thorough review of literature. In the first chapter of the study a conceptual framework was presented through definitions of concepts such as strategy, strategic administration, planning and strategic planning. The second chapter presented the current problems necessitating a reconstruction in Turkish public administration and a detailed analysis of the reform movement consisting of a new understanding of Public Administration, strategic panning and the relevant legal regulations. The chapter also presented a general overview of the problems encountered in the implementation of strategic planning projects. In the third and the last chapter, as an example of strategic planning projects in public administration, The Strategic Planning process in the Ministry of Culture and Tourism was investigated step by step and the available concrete data included in the plan was evaluated.The study concluded that strategic planning projects, which are essential means of solution, are required in order to ensure the reconstruction of the Turkish public administration.