Yönetici geliştirme ve örgüt geliştirme: T.C.Ziraat Bankası A.Ş.'de bir uygulama
Executive development and organizational development: An application in T.C.Ziraat Bank
- Tez No: 271366
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Örgüt, Yönetici Geliştirme, Örgüt Geliştirme, Bankacılık
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Değişen ve gelişen teknoloji, küreselleşmeyle birlikte daha fazla bilgiye ve veriye ulaşılabilmesi, yaşanan politik gelişmeler, oluşan ekonomik krizler gibi değişimler sonucu örgütler de bir değişim içine girmekte, bazıları yokolmakta, bazıları ise değişen ortama uyum sağlamakta ve ayakta kalmaktadır. Bu süreçte kendilerine en fazla sorumluluk düşen kişiler ise yöneticilerdir ve bu değişime uyum sağlamak zorundadırlar. Örgütlerin gücü yöneticilere bağlıdır dolayısyla yöneticiler kendileri ve çalıştıkları örgüt için hem başarılı hem de etkin olmak için yönetsel ve örgütsel gelişim araçlarını kullanmalıdırlar.Bu çalışmanın amacı, yöneticilerin nasıl daha etkin çalışabilecekleri hakkında bilgi vermek, liderliğin örgüt gelişimi üzerine etkilerini incelemek, ayrıca yönetsel ölçeğin yönetsel ve örgütsel katkılarını tartışmak suretiyle yöneticilerin bu alanlardaki planlı çalışmalarının kendi gelişimlerine, çalıştıkları örgütün gelişimine ve verimliliğine daha çok katkıda bulunacağı fikrini oluşturmaktır.Çalışmada öncelikle yönetici geliştirme ve örgüt geliştirme kavramsal olarak ele alınmıştır. Daha sonra, değişim ve gelişimin en fazla görüldüğü sektörlerden biri olan Türk bankacılık sektöründe önemli bir yere sahip bir kamu bankası olan T.C. Ziraat Bankası'nda araştırma yapılmış, yönetici ve örgüt geliştirmeye ilişkin veriler yorumlanarak bu iki kavramın yönetsel ve örgütsel başarı açısından çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to changes in technology, information being widely available due to globalization, political instability or economic crisis organizations are changing; some of them go out of business, some has to adapt changing business environment in order to stay in competition. In this ever evolving process, the business executives are the ones who need not only adapt to these changes, but they have the full responsibility. Executives hold the power in the organization therefore they have to use executive and organizational development tools to be both successful and effective not only for themselves, but also for the organizations they work for.The goal in this study is to form an opinion that planned working of executives helps better in their own and organization?s development also in its productivity by giving information about being more effective, examining the affects of leadership onto organizational development and arguing about managerial and organizational contributions of managerial grid.In this study, initially executive development and organizational development were handled conceptionally. Afterwards, an implementation in T.C. Ziraat Bankası which is a government owned bank and has a great importance in Turkish banking sector is conducted. Finally, the conclusion is arrived by analyzing the data that executive and organizational development are very important for the success of executive and organization.Keywords : Executive, Organization, Executive Development, Organizational Development, Banking