Niğde yöresi keçilerinde Neospora caninum'un seroprevalansı
Seroprevalence of Neospora caninum in goats in Niğde province
- Tez No: 271452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Neospora caninum, goat, Niğde, seroprevalence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma, Şubat 2010-Mayıs 2010 tarihleri arasında Niğde ilinde bulunan keçilerde Neospora caninum'un seroprevalansının araştırılması amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın materyali olarak Niğde ilinde 8 farklı çalışma merkezine ait (Bahçeli, Merkez Tepeköy, Bor, Çamardı Celaller Köyü, Kızılca, Çukurkuyu, Ulukışla, ve Çamardı Merkez) 1 yaş ve üzeri toplam 181 dişi keçi belirlenmiş ve bu keçilerin serumlarında N. caninum antikorları ELISA testi ile araştırılmıştır. Niğde yöresinde ELISA testi ile incelenen toplam 181 keçinin 47 (%25.9)'sinin N. caninum antikorları yönünden seropozitif olduğu tespit edilmiştir. Serolojik incelemede, en fazla seropozitiflik %42.3 oranı ile 5 yaşındaki keçilerde tespit edilirken en az seropozitiflik oranı ise %13.8 ile 3 yaşındaki keçilerde belirlenmiştir. Abort yapan 16 keçinin 6 (%37.5)'sı, abort yapmayan 165 keçinin 41 (%24.8)'i seropozitif olarak tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma merkezleri arasında en yüksek seropozitiflik %54.5 oranı ile Çamardı'da belirlenmiş, buna karşılık Bahçeli ve Kızılca'da ise muayene edilen keçilerde seropozitiflik saptanmamıştır. Elde edilen seropozitiflik oranlarında; keçilerin yaş grupları ve çalışma merkezlerinin istatistiksel olarak önemli (P0.05). Sonuç olarak, Niğde yöresinde keçilerde N. caninum'un varlığı ilk kez bu çalışma ile ortaya konulmuş ve abort olaylarında neosporosisin de dikkate alınması gerektiği kanısına varılmıştır.Anahtar sözcükler : Neospora caninum, keçi, Niğde, seroprevalans
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate seroprevalence of Neospora caninum in goats in Niğde province between February 2010-May 2010. A total of 181 goats which were one year old or more than one year old, were selected from eight different study sites (Bahçeli, Merkez Tepeköy, Bor, Çamardı Celaller Köyü, Kızılca, Çukurkuyu, Ulukışla, ve Çamardı Merkez) as the study sample and N. caninum antibodies were tested in these goats serum using ELISA. The 47 out of 181 sera (25.9%) were found to be seropositive for N. caninum. In the serologic examinations, the seropositivity rate was highest in 5 years old (42.3%) while it was lowest in 3 years old (13.8%) in goats. The 6 (37.5%) out of 16 aborted goats and 41 (24.8%) out of 165 non-aborted were detected as seropositive. The highest seropositivity rate of study sites was determined in Çamardı as 54.5% in addition to this, none of examined goats in Bahçeli and Kızılca detected seropositivity. The difference between the seropositivity rates to N .caninum among age groups and study sites was statistically significant (P0.05). As a result, this is the first serologic survey for N. caninum performed on goats in Niğde province and neosporosis should be taken into consideration in abortion cases.