Niğde yöresi kaplumbağa kenelerinde spiroplasma ndosimbiyontlarının moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of spiroplasma endosymbionts in ticks on tortoises in Niğde province
- Tez No: 873094
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Parazitoloji, Biotechnology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Kaplumbağa, Hyalomma aegyptium, Niğde, PCR, Spiroplasma, Tortoise, Hyalomma aegyptium, Niğde, PCR, Spiroplasma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez çalışması Niğde yöresi kaplumbağa kenelerinde Spiroplasma endosimbiyontlarının moleküler olarak belirlenmesi için yapılmıştır. Bu amaçla Haziran'da 17, Temmuz'da 22, Ağustos'ta 21 ve Eylül ayında 28 olmak üzere HaziranEylül 2022 tarihleri arasında toplam 88 kaplumbağa incelenmiştir. Toplanan keneler tür tanımlaması yapılana kadar %70'lik etil alkol içerisinde saklanmıştır. Enfeste belirlenen kaplumbağalardan toplam 184 kene toplanmış (167 erkek ve 17 dişi) ve bu kenelerin tamamı Hyalomma aegyptium olarak teşhis edilmiştir. Kaplumbağalardan toplanan 184 kene örneği her bir kaplumbağaya ait olacak şekilde erkek ve dişi olarak separe edilmiş ve sonrasında toplam 68 kene havuzu oluşturulmuştur. Kene havuzlarından ticari kit ile genomik DNA (gDNA) ekstraksiyonu yapılmıştır. gDNA izolatları Spiroplasma 16S rRNA (1000 bp) gen bölgesi yönünden spesifik primerlerle PCR analizine tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda Spiroplasma spp. için toplam 88 kaplumbağanın 4'ünden (%4.5) toplanan kenelerde pozitiflik tespit edilmiştir. Toplanan 184 kenede Spiroplasma pozitifliği %3.2 (6 kene) olarak belirlenmiştir. Pozitif çıkan keneler; Temmuz ve Eylül aylarında tespit edilmiş ve tamamı erkek kene olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Niğde yöresinde kaplumbağa kenelerinde Spiroplasma spp. moleküler olarak ilk kez bu çalışma ile saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to molecularly identify Spiroplasma endosymbionts in tortoise ticks in the Niğde province. For this purpose, a total of 88 tortoises were examined between June and September 2022, including 17 in June, 22 in July, 21 in August and 28 in September. The collected ticks were stored in 70% ethyl alcohol until examination and species identification. A total of 184 ticks were collected from the infested tortoise (167 males and 17 females) and all of these ticks were identified as Hyalomma aegyptium. 184 tick samples collected from tortoise were separated into male and female for each tortoise, and then a total of 68 tick pools were created. Genomic DNA (gDNA) was extracted from tick pools with a commercial kit. gDNA isolates were subjected to PCR analysis with primers specific for the Spiroplasma 16S rRNA (1000 bp) gene region. As a result of the study, Spiroplasma spp. positivity was detected in ticks collected from 4 of a total of 88 tortoise (4.5%). Spiroplasma positivity was determined as 3.2% (6 ticks) in 184 ticks collected. Positive ticks were detected in July and September and all of them were identified as male ticks. In conclusion, this study was the first molecular detection of Spiroplasma spp. in tortoise ticks in Niğde province.