Binaya entegre fotovoltaik sistem tasarımı ve kurulumu
Building integrated photovoltaic system design and installation
  1. Tez No: 271491
  2. Yazar: DURSUN AYDÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Fotovoltaik, Binaya entegre fotovoltaik sistemler
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ülkemiz, güneş enerjisi potansiyeli yönünden zengin bir ülkedir. Fotovoltaik sistemlerle elektrik enerjisi üretimi ise son yıllarda artmıştır. Hatta bu konu ile ilgili çeşitli devlet teşvikleri vardır. 10 yıl kadar önce, bu sektördeki firma sayısı çok az iken, şimdi bu sektöre yatırım yapan firma sayısı artmıştır. Fotovoltaik sistemlerin kullanım alanları da bir miktar artmıştır. Günümüzde özellikle ticari binalarda, cam cephe kaplama sistemi şeklinde mimari yaklaşımlar vardır. Bu çalışmada, binaya entegre fotovoltaik sistem uygulaması yapılarak, hem fotovoltaik sistemlerin kurulumundaki maliyetleri azaltmak, hem de bölgemizdeki Güneş enerjisi potansiyelini analiz etmek ve kendi enerjisini üreten bina modeli geliştirmek istenmiştir. Ayrıca sistem tasarımı sırasında, izlenecek yol ve kullanılacak dokümanlar eklenerek, bu sektörde çalışmak isteyen personele ışık tutması hedeflenmiştir. Binaya entegre fotovoltaik sistemler, binalarda cephe kaplama dışında; çatı kaplama, gölgelik, ışıklık şeklinde de kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Solar energy potential of our country is high. Producing the electrical energy with photovoltaics systems is developing in recent years. Also various supports of the government to this subject are present. While there have been a few companies in this sector ten years ago, there are lots of companies to invest in this sector today. Photovoltaics system usage areas are increased a little. There are architectural approaches which are in the form of glass cladding systems especially with the commercial buildings. In this study, it is desired both to decrease the installation costs of the photovoltaics system and to measure the solar energy potential of our region and to improve a building model which produces its own energy by implementing an integrated photovoltaics to the building. Also it is aimed to led the people who want to work in this sector by adding the methods of designing the system and documents. Integrated photovoltaic systems can also be used as the facade, awnings, skylights, and the roofing other than the cladding system.KEYWORDS: Solar energy, Photovoltaics, Building integrated photovoltaics