Biyometrik e-kimlik ile güvenli alışveriş sistemi
Secure e-commerce with biometric e-ID
- Tez No: 271518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Banking, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kredi kartı, EKK, Biyometrik, Kimlik Doğrulama, Alışveriş güvenliği, Credit Card, e-ID, biometrics, authentication, shopping, transaction, security
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Uygarlığın ilk zamanlarından bu yana insanlar yaşam şartları gereği karşılıklı alışverişler yapmış ve bu sayede hayatlarını sürdürmüşlerdir. Ticaretin vazgeçilmezi olan alıcı-satıcı ilişkisi insan hayatında önemli bir yere sahip olmuştur. Ancak bu karşılıklı ilişkide insanlar güvenlik riskleri ile karşılaşmıştır. Karşılaşılan riskler insanları araştırmalara sürüklemiş ve sonuçta çok geniş ve çok yönlü bir araştırma alanı oluşmuştur. Bu çalışma alanının genişliği bir süpermarkete güvenlik kameraları kurmaktan, çevrimiçi işlemlerde kullanılmak üzere bir sanal kredi kartının banka tarafından sunulmasına kadar çok geniş bir çözüm yelpazesi sunmuştur. Uluslararası ve yerel bir çok çözüm şu anda pratik alanda uygulanmaktadır.Ticari ilişkilerde finansal kayıp riski e-alışveriş sistemlerdin de ortaya çıkmaktadır. E-ticaret artan bir şekilde popülerleştikçe kredi kartı kullanımından dolayı bu risk artmaktadır. Bu konuda bir çok çözüm sunulmaktadır. Ancak bu çözümler bir bankanın unutulması veya çalınması kolay bir şifre vermesi ile sınırlı kalmaktadır. Sunulan çözümler gerçek bir kimlik doğrulamanın noksanlığından dolayı yetersiz olmaktadır. Kesin bir kimlik doğrulama da kişinin biyometrik doğrulaması ile mümkün olabilir. Bu nedenle çevrimiçi kredi kart kullanımına birçok gelişmiş ülkede yaygın olarak kullanılan akıllı kart tabanlı EKK (elektronik kimlik kartı) ile kimlik doğrulama desteği eklenebilir. EKK kullanımının, güvenlik, hizmetin hızlı olması, kimlik hırsızlığının önlenmesi gibi pek çok önemli avantajları bulunmaktadır. Bu nedenle EKK çevrimiçi alışverişte kullanılabilir.İşbu çalışmada, Çevrimiçi Alışveriş Sistemeleri incelenmekte ve Türkiye Akıllı Kart Sistemi odaklı bir çevrimiçi kredi kartlı alışveriş sistemi çözümü sunulmaktadır. EKK kullanarak, kredi kartı bilgilerinin kullanıldığı çevrimiçi alışveriş sistemlerinde kişinin ve satıcının güvenliğini sağlamak amacı ile biyometrik doğrulama vasıtasıyla kimlik ispatı sağlanmaktadır. Yapılacak olan kimlik doğrulaması sayesinde çevrimiçi alışveriş sistemlerindeki finansal kayıp riskleri büyük oranda azaltılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Shopping, giving and taking back goods, has been the moderate requirement of the human life from the beginning of the civilization. The inevitable relationship between the seller and the buyer has thus been one of the most important aspects of the social life. However, people have encountered security risks which are based on financial theft in this relationship. The wide variety of security risks has been a rich research area for the researchers. The wide the research area, the more the different solutions found to various problems. To exemplify, one installs security cameras to his supermarket while another one applies a high technology solution to prevent a credit card information theft during an online transaction. In both scenarios the aim is to secure systems from misuse while the difference is the means and the methodology which is based on the technology upon then.An instance of financial risks appears during electronic commerce. Since online shopping has gained an increasing popularity worldwide, it has become much more possible to steal ones credit card information during an online transaction. There are several solutions proposed for this problem. However, there isn?t any concrete solution which uses the customers? identity but some passwords which are easy to forget or be stolen from an intermediate customer. Therefore, a method based on proving ones identity during online transaction is needed. This might be possible using biometric authentication but as not cheap it is, a complete and ready to use biometric id system is needed for such an attempt. This welcomes biometric e-ID card which is currently being used in many countries for electronic authentication. The usage of biometric e-ID card offers several improvements in service speed and preventing identity theft and fraud possibilities. The advantages e-ID system offers might make it possible to introduce identity verification to online credit card transactions.Providing a brief inspection of traditional online shopping systems and e-ID system, this study focuses on Turkish e-ID pilot project and describes the integration of the Turkish e-ID card to credit card based online shopping systems. Though being a local solution, the methodology provided is universal and can be adapted to different countries? systems with different e-ID cards.