Hepatosellüler karsinomada Glypican-3 tümör belirtecinin tanısal değeri ve prognostik faktörlerle ilişkisi: Alfa Fetoprotein ile karşılaştırılması
Value of Glypican-3 as a tumor marker and its correlatıon with prognostıc factors in patients with hepatocellular carcinoma and comparison with Alpha Fetoprotein
  1. Tez No: 271635
  2. Yazar: HARUN ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, GPC3, AFP, Hepatosellüler karsinoma, tümör belirteci, ELISA, Glypican-3, Alpha-fetoprotein, Hepatocellular carcinoma, tumor marker
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hepatosellüler karsinoma (HCC) dünyada 3.sıklıkta görülen ve 4.sırada ölüme neden olan kanserdir. Genellikle ileri dönemde tanı konan HCC nin prognozu kötü olup, HCC erken tanısında yararlanılan AFP'den daha duyarlı ve özgül serum belirteçlerinin geliştirilmesi, hastaların sağkalımında artış sağlayabilir.Bu çalışma GPC3 tümör belirtecinin HCC tanısındaki önemini ve prognostik takibindeki yerini belirlemek amacıyla ve AFP ile karşılaştırmak amacıyla yapıldı.HCC tanısı alan 75 hasta ve kontrol grubu olarak 55 karaciğer sirozlu hasta ve 28 sağlıklı birey araştırmaya alındı. Serum GPC3 düzeyleri ELISA yöntemi ile, serum AFP düzeyleri kemoluminesans yöntemi ile ölçüldü. GPC3 cut-off değeri 3.9 pg/ml olarak belirlendi. AFP cut-off değerleri 13 ng/ml, 20 ng/ml,100 ng/ml ve 200 ng/ml olmak üzere 4 subgruba ayrıldı.Sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer gibi tanısal parametrelerde GPC3 ile AFP13, AFP20, AFP100, AFP200 subgrupları ve GPC3+AFP13, GPC3+AFP20, GPC3+AFP100, GPC3+AFP200 kombinasyonları karşılaştırıldı.GPC3 belirtecinin AFP ye üstünlüğü gösterilemedi. GPC3 ve AFP kombinasyonu, AFP ye göre üstün görülse de istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.Prognostik açıdan yapılan değerlendirmede ise lezyon çapı, lezyon sayısı, Child-Pugh skoru, TNM evrelemesi, CLIP skoru, PVT ve ekstrahepatik metastaz gibi parametrelerde GPC3 ile AFP13, AFP20, AFP100, AFP200 subgrupları karşılaştırıldı. AFP ve GPC3 belirteçlerinin korelasyonu gözlenmedi (p>0.05).Sonuç olarak; GPC3 ün HCC tanı yöntemleri arasında klinik pratikte kulanılmasının tanısal ve prognostik katkısı olmayacağı düşünüldü. Daha fazla hastanın dahil olduğu ve uzun takip süreli prospektif çalışmalar, GPC3'ün HCC de tanısal ve prognostik değeri konusunda bize daha aydınlatıcı bilgiler verebilir..
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma (HCC) is the third most common and the fourth leading cause of cancer-related death in the world. The most important factors in development of HCC are chronic hepatitis B and C infections and cirrhosis. AFP is commonly used in early diagnosis of HCC and development of more sensitive and specific serum markers may improve the survival of the patients.The aims of this study were to determine the significance of GPC3 in diagnosis and prognostic follow up of the patients with HCC and compare with AFP.A total of 128 patients (75 patients with HCC, 55 patients wtih cirrhosis and 28 healty controls) were included in this study. Serum GPC3 levels were measured by using a sandwich enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Serum AFP levels were measured by chemoluminesance method. GPC3 cut-off value is decided as 3.9 pg/ml. AFP divided into 4 subgroup according to cut-off values with 13 ng/ml, 20 ng/ml,100 ng/ml and 200 ng/ml.Sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive values of GPC3 and AFP13 , AFP20 , AFP100, AFP200 subgroups and also GPC3+AFP13, GPC3+AFP20, GPC3+AFP100, GPC3+AFP200 combinations are compared .GPC3 superiority to AFP was not shown. Although the combination of GPC3 and AFP was superior then AFP alone, statistically significant difference was not found.GPC3 has also been compared with AFP13, AFP20, AFP100, AFP200 in subgroups of patients according to prognostic parameters such as tumor size, tumor type, Child-Pugh classification, TNM staging, CLIP score, PVT and extrahepatic methastasis. There were no correlation between GPC3 and AFP (p>0.05).We concluded that, GPC3 is not a useful marker in HCC diagnosis and prognostic evaluation. Prospective studies with more patients and longer follow-up may further clarify the diagnostic and prognostic value of GPC3.