Mezotelyoma ile mezotelyal proliferasyon ayrımında IMP3, PHH3 ve P16 belirteçlerinin immunohistokimyasal yöntemle değerlendirilmesi
  1. Tez No: 393867
  2. Yazar: SERDAL SADET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALKANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: IMP3, Mezotelyal proliferasyon, Mezotelyoma, p16, PHH3, IMP3, mesothelial proliferation, mesothelioma, p16, PHH3
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Malign mezotelyoma; serozal yüzeyleri döşeyen hücrelerden gelişen agresif bir malign tümördür. Reaktif mezotelyal hiperplazi ise enfeksiyon, ilaç reaksiyonları, pulmoner infarkt, pnömotoraks, kollajen vasküler hastalıklar, cerrahi ve travma gibi çeşitli durumlarda ortaya çıkabilen benign reaktif bir süreçtir. Reaktif mezotelyal proliferasyon ile malign mezotelyoma ayrımı, özellikle küçük biyopsiler ve net invazyonun olmadığı durumlarda çok zor olabilir. Yaptığımız çalışmada; malign mezotelyoma ile benign reaktif mezotelyal proliferasyon ayrımında p16, IMP3, PHH3 immunohistokimyasal belirteçlerinin ve mitoz sayısının değerini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 2005-2014 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında malign mezotelyoma tanısı alan vakalar içerisinden 30 olgu, mezotelyal proliferasyon tanısı alan vakalar içerisinden 30 olgu ve kontrol grubu olarak 10 adet normal plevra dokusu dahil edildi. Olgularda yaş, cinsiyet, 10 büyük büyütme sahasında mitoz sayısı kaydedildi. Tüm olgulara immünohistokimyasal olarak p16, IMP3 ve PHH3 belirteçleri uygulandı. Bulgular: Ortalama mitoz sayısı; malign mezotelyomalarda 6.6, mezotelyal proliferasyonlarda 0.76 idi. Ortalama PHH3 değeri; malign mezotelyomalarda 11.26, Mezotelyal proliferasyonlarda 1.76 idi. Mezotelyal proliferasyon ile malign mezotelyoma; mitoz sayısı ve PHH3 ekspresyonu açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca mitoz ile PHH3 değerleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. P16 ekspresyonu normal plevra dokularının %30'unda görüldü. 30 mezotelyal proliferasyon olgusunun %73.33'ünde p16 ekspresyonu görülmedi. 30 malign mezotelyoma olgusunun %66.67'sinde p16 ekspresyon kaybı izlendi. P16 ile pozitif boyanan 10 olgudan 9'u epitelioid tip, 1'i bifazik tip idi. Sarkomatoid tipte ekspresyon izlenmedi. Mezotelyal proliferasyon ile MM olguları p16 ekspresyon kaybı açısından karşılaştırıldığında gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. IMP3 ekspresyonu; malign mezotelyomalarda %40, mezotelyal proliferasyonlarda %5 olarak izlendi ve mezotelyal proliferasyon ile MM olguları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Sonuç olarak mitoz ve PHH3 malign mezotelyoma ile reaktif mezotelyal proliferasyon ayrımında yardımcıdır, özellikle yüksek değerlerde daha değerlidir. p16 immunohistokimyasal boyaması; malign mezotelyoma ile reaktif mezotelyal hiperplazi ayrımında yardımcı bulunmamıştır. IMP3; malign mezotelyoma ile benign mezotelyal proliferasyon ayrımında yardımcı bir yöntem olarak bulunmuştur. IMP3 ile p16 boyamaları arasında korelasyon mevcut değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: Malignant mesothelioma is a malignant tumor arising from cells lining serosal surfaces. Reactive mesothelial hyperplasia is a benign reactive process that occurs in case of infection, drug reactions, pulmonary infarction, collagen vascular disorders, surgery and trauma. It can be rather difficult to make discrimination between reactive mesothelial proliferation and malignant mesothelioma, particularly in small biopsies and lack of clear invasion. In our study, we aimed to determine value of immunohistochemical markers including p16, IMP3, PHH3 and mitotic count in discrimination between malignant mesothelioma and benign reactive mesothelial proliferation. Material and method: The study included 30 cases diagnosed as malignant mesothelioma and 30 cases diagnosed as mesothelial proliferation in Pathology Department of Erciyes University, Medicine School between 2005 and 2014. In addition, 10 normal pleura tissues were included as controls. Age, gender, and mitotic count in 10x magnification field were recorded in all cases. All cases were evaluated immunohistochemically by using p16, IMP3 and PHH3 markers. Findings: Mean mitotic count was 6.6 in malignant mesothelioma group while 0.76 in mesothelial proliferation group. Mean PHH3 value was 11.26 in malignant mesothelioma group while 1.76 in mesothelial proliferation group. When malignant mesothelioma and mesothelial proliferation were compared regarding mitotic count and PHH3 expression, significant differences were found between groups. In addition, mitotic count and PHH3 values were found to be significantly correlated. p16 expression was seen in 30% of normal pleura tissues. No p16 expression was observed in 73.3% of 30 cases with mesothelial proliferation. Loss of p16 expression was observed in 66.67% of 30 cases with malign mesothelioma. Of 10 cases stained positive with p16, 9 were epithelioid type while 1 was biphasic type. No sarcomatoid type expression was observed. No significant difference was found when mesothelial proliferation was compared to cases with MM regarding loss of p16 expression. IMP3 expression was observed by 40% in malignant mesothelioma cases while 5% in mesothelial proliferation cases, indicating significant difference. Conclusions: As a result, mitotic count and PHH3 expression are helpful in discrimination between malignant mesothelioma and reactive mesothelial proliferation, particularly in higher values. Immunohistochemical p16 staining can not be an ancillary method in this discrimination. IMP3 was found to be an additional method in the discrimination between malignant mesothelioma and benign mesothelial proliferation. There is no correlation between IMP3 and p16 staining.