Major depresyon hastalarında çocukluk çağı travmasının dürtüsellik, öfke ve intihar davranışı ile ilişkisi
The relationship of childhood abuse to impulsivity, anger and suicidal behavior in patients with major depression
  1. Tez No: 271687
  2. Yazar: FERİDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Dürtüsellik, Duygusal istismar, Öfke, Depression, Impulsivity, Emotional abuse, Anger
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada majör depresyon hastalarında çocukluk çağı travmasının sıklığı, dürtüsellik ve öfke ile ilişkisi, intihar davranışına etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Aralık 2009-Mart 2010 tarihleri arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri servislerinde yatarak tedavi gören ve polikliniklerinde ayaktan tedavi gören DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre majör depresif bozukluğu olan orta-ağır derecede semptomları mevcut 106 hasta alınmıştır. Sosyodemografik Veri Formu, Psikiyatrik Hastalıkların Tanı ve Sınıflandırılması El Kitabı-IV'e göre Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği, çocukluk çağı istismarı varlığını saptamak için Çocukluk Çağı Kötüye Kullanım Soru Listesi kullanılmıştır. Ayrıca Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği?11, Sürekli Öfke- Öfke İfadesi Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ?28), İntihar Düşüncesi Ölçeği, İntihar Davranışı Ölçeği, İntihar Niyeti Ölçeği uygulanmıştır.Bulgular: Dört aylık bir süreçte psikiyatri servislerinde yatarak tedavi gören ya da polikliniklere ayaktan başvuran depresyon hastalarının %50' sinde en az bir çocukluk çağı istismar öyküsü saptanmıştır. Çocukluk çağı travması bulunan grupta yaş açısından anlamlı farklılık olup, ilk intihar yaşları da daha küçük ve depresyon ölçek puanları anlamlı yüksektir. Cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve hastaneye yatış açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çocukluk çağı travması olan grupta dürtüsellik toplam ve alt ölçek puanları anlamlı yüksek, sürekli öfke, öfke içte, öfke dışta puanları da belirgin yüksektir. Öfke kontrolü puanları açısından bir fark saptanmamıştır. Çocukluk çağı travması olan grupta intihar düşüncesi daha sık bulunmuş, intihar girişimi olan olgularda duygusal istismara 2 kat daha fazla rastlanmıştır, cinsel istismar öyküsü intihar davranışını etkileyen bağımsız bir risk faktörü olarak tespit edilmiştir.Sonuç: Bu çalışma sonuçları dört aylık süreçte hastanemize başvuran depresyon hastalarının yarısının çocukluk çağı travmasına maruz kalmış olduğunu göstermektedir. Buna bağlı olarak depresyonun seyri sırasında ortaya çıkabilecek intihar gibi komplikasyonlardan kaçınabilmek ve tedavinin şekillenmesi için travma öyküsünün özellikle de çocukluk çağı duygusal ve cinsel istismarının dikkatli sorgulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study investigated the frequency of childhood abuse, its relationship with impulsivity and anger, its effects on suicidal behavior in patients with majör depression.METHOD: 106 inpatients and outpatients diagnosed as major depressive disorder based on DSM-IV-TR criteria, which symptoms were moderate to severe degree, treated in Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurology, between December 2009-March 2010 were included to the study. Sociodemographical Data Form, Structured Clinical Interview for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - Fourth Edition - Axis 1 Disorders, Childhood Abuse Questionnaire Form to determine childhood abuse, were applied. Furthermore, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Barratt Impulsiveness Scale-11, State-Trait Anger Expression Inventory, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28), Suicidal Ideation Scale , Suicidal Behaviour Scale and Suicide Intention Scale were applied.RESULTS: In 50 % of inpatients and outpatients with depression, treated during a period of four month in psychiatry inpatient and outpatient clinics, at least one history of childhood abuse is detected. In group who reported an abuse history, there was significant difference for age, age of first suicide attempt was lower, and depression scale scores were significantly higher. There was no significant difference for gender, marital status, education, and hospitalization. Group who reported an childhood abuse, had significantly higher impulsivity total and sub-scale scores, continuous anger, anger-in, anger-out, scores also were significantly higher. No significant difference between anger control scores was detected. In group who reported an childhood abuse, suicidal ideation was more common, emotional abuse is seen two times more in cases with suicidal attempt, history of sexual abuse was found as an independant risk factor effecting suicidal behavior.CONCLUSIONS: The results of this study demonstrated that half of patients with depression, referred to our hospital during a period of four month, had childhood abuse. Therefore, to avoid complications like suicide which may occur during the course of depression, and to designate the treatment, a careful investigation of history of abuse, especially childhood emotional and sexual abuse, is needed.