Sekonder kataraktlarda Nd-YAG lazer kapsülotomİ sonuçları
  1. Tez No: 271698
  2. Yazar: RAHMİ DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KAREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt, Nd-YAG lazer, lens kapsülü, lensimplantasyonu, katarakt ekstraksiyonu, Cataract, Nd-YAG laser, lens capsule, lens implantation, cataractextraction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
AmaçKatarakt ameliyatı sonrasında uyguladığımız göz içi lenslerine bağlı AKO vetedavisinde kullandığımız Nd-YAG lazer kapsülotomi sonuçlarını değerlendirmek.Gereç-yöntemAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 1 Ocak2000 ile 1 Ocak 2008 tarihleri arasında senil kataraktı olan komplikasyonsuzfakoemülsifikasyon cerrahisi yapılan göz içi lensi implantasyonu uygulanan 4513olgunun 5412 gözünün kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bunların içinde arkakapsül opasifikasyonu saptanan olgular G?L tipine göre 5 gruba ayrılarak incelendi.Çalısmamızda olguların cerrahi sırasındaki yası, cinsiyeti, katarakt tipi, ameliyatedilen gözü, ameliyat tarihi, katarakt ameliyatı öncesinde ve sonrasında düzeltilmisen iyi görme keskinlikleri, cerrahi sırasında kullanılan lens tipi, ameliyat sırasındakapsül germe halkası kullanımı, ameliyattan Nd:YAG lazere kadar geçen süre,Nd:YAG lazer tarihi, Nd:YAG lazer öncesinde ve sonrasında düzeltilmis en iyigörme keskinlikleri, Nd:YAG lazer öncesinde ve sonrasında G?B değerleri, eslikeden sistemik hastalıkları değerlendirildi.BulgularAlcon: SN60AT G?L implante edilen gözler içinde AKO gelisen göz sayısı 41,AKO gelisme oranı % 2,93'dir. Alcon: MA30BA G?L implante gözler içinde AKOgelisen göz sayısı 41, AKO gelisme oranı % 2,71; MA60BM G?L implante edilengözler içinde AKO gelisen göz sayısı 45, AKO gelisme oranı %2,99; Aqua-Sense?III G?L implante edilen gözler içinde AKO gelisen göz sayısı 26, AKO gelisme oranı% 4,63 Sensar AR40e G?L implante edilen gözler içinde AKO gelisen göz sayısı 15,AKO gelisme oranı %3,39'dır.SonuçGünümüzde arka kapsül opasifikasyonu basarılı bir katarakt cerrahisinin enönemli sorunu olmaya devam etmektedir. Cerrahide kullanılan viskoelastik maddelerve G?L tasarımındaki yapılan çalısmalarla bu son engeli kaldırmak amaçlanmaktadır.Yeni intraoküler lens tasarımları arka kapsül opasifikasyonunu oldukçaazaltmaktadır. Çalısmamız ile üç parçalı keskin kenarlı hidrofobik akrilik göz içilensleriyle arka kapsül opasifikasyonu olusumunda önemli bir azalmasağlanabileceği gözlenmistir.Tedavisinde kullanılan YAG lazerin pahalı olusu ve olusabilecekkomplikasyonlarından dolayı arka kapsül kesafetinin önlenmesine yönelik çalısmalardevam etmektedir.
Özet (Çeviri)
PurposeTo evaluate the PCO (posterior capsule opasification) development due tointraocular lens implantation after cataract surgery and results of the Nd-YAG lasercapsulotomy procedure for treatmentMaterial and MethodsData about the 5412 eyes of the 4513 patients who were operated withuncomplicated phakoemulsification surgery because of senile cataract and who hadintraocular lens implantation at Ankara University Faculty of Medicine, Departmentof Opthalmology between January 2000 - January 2008 were retrospectivelycollected. Among these patients the ones with detected PCO were seperated into fivegroups according to IOL (intraocular lens) type. And the data about the age at thetime of surgery, sex, cataract type, the operated eye, date of the surgery, bestcorrected visual acuities both before and after surgery, the lens type, the usage of thecapsule tension ring while surgery, the duration from surgery to Nd-YAG laserapplication, the date of the Nd-YAG laser, best corrected visual acuities and IOPvalues (intraocular pressure) both before and after Nd-YAG laser and associateddisorders were evaluated.ResultsThe eyes with Alcon: SN60AT IOL implantation, 41 eyes developed PCO(2,93%). In Alcon: MA30BA IOLimplantation group, 41 eyes developed PCO(2,71%), ın MA60BM G?L implantation group 45 eyes developed PCO (2,99%),among the remaining patients 26 (4,63% ) and 15 (3.39 %) eyes developed PCO inthe Aqua-Sense? III IOL implantation and Sensar AR40e IOL implantation grouprespectively.ConclusionThe PCO is stil the most important problem after successful cataract surgery.Usage of the viscoelastic materials during surgery and improvement of the IOLdesigns aims the resolution of this problem. New intraocular lens designs decreasesthe PCO considerably. In this study a significant decrease in the development ofPCO was shown with the usage of 3-piece sharped sided, hydrophobic and acryliclenses.Because of the expense and the possible complication risks of Nd-YAG laserthere are many ongoing studies aiming to prevent the PCO.