Bipolar affektif bozuklukta bağlanma biçimleri, çocukluk çağı travmaları ve agresyon ilişkisi
The relationship between attachment styles, childhood trauma and aggression in bipolar affective disorder
  1. Tez No: 271699
  2. Yazar: ZEYNEP UĞUR
  3. Danışmanlar: DR. MÜNEVVER HACIOĞLU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar affektif bozukluk, bağlanma biçimleri, çocukluk çağı travmaları, agresyon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Erken dönemdeki travmatik yaşantılar ve ebeveyn ile kurulan ilk ilişkiler birçok psikiyatrik hastalığın gelişmesinde rol oynayabilir. Bipolar affektif bozuklukta çocukluk çağı travmalarının sık görüldüğü ve bunun bağlanma biçimleri ve agresyon ile ilişkisi bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, bipolar affektif bozukluk tip I'de bağlanma biçimleri, çocukluk çağı travmaları ve agresyon ilişkisinin ve bunun klinik süreci nasıl etkilediğinin araştırırılmasıdır.Yöntem: Çalışma, DSM IV ölçütlerine göre bipolar affektif bozukluk tip I tanısı konan Hamilton depresyon derecelendirme ölçeğinden 6 ve daha az puan, Young mani derecelendirme ölçeğinden 12 ve daha az puan alan 100 hasta ile yapıldı. Hastalar, sosyodemografik ve klinik veri formu, çocukluk çağı travma ölçeği(CTQ-28), erişkin bağlanma biçemi ölçeği(EBBÖ), Buss-Durkee saldırganlık ölçeği, Hamilton depresyon derecelendirme ölçeği, Young mani derecelendirme ölçeği ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda agresyon düzeyi ile güvenli bağlanma, kaçıngan bağlanma, güvensiz bağlanma, duygusal ihmal, fiziksel ihmal, duygusal istismar, fiziksel istismar ve çocukluk çağı travmaları toplamı arasında ilişki bulundu. Kaçıngan bağlanma çocukluk çağı travmalarının tüm alt boyutlarıyla ilişkili bulunurken, kaygılı bağlanma sadece cinsel istismar ve çocukluk çağı travmaları toplam puanı ile ilişkili bulundu. Agresyon düzeyi erkeklerde daha fazla bulundu. Kendine zarar veren olguların agresyon düzeyi, fiziksel ihmal, duygusal istismar ve çocukluk çağı travmaları toplam puanı zarar vermeyen olgulardan yüksekti. İntihar girişimi görülen olgularda agresyon düzeyi, fiziksel ihmal, duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismara maruz kalma oranı, kaçıngan ve güvensiz bağlanma intihar girişimi görülmeyen olgulardan yüksek bulundu. Psikotik özellikli ataklar ve cinsel istismar arasında ilişki bulundu. Kullanılan toplam ilaç sayısı ile agresyon düzeyi, duygusal ihmal ve çocukluk çağı travmaları toplam puanı ilişkili bulundu. Manik atak sayısı ile agresyon düzeyi, duygusal istismar ve fiziksel istismar arasında, depresif atak sayısı ile duygusal ihmal, fiziksel ihmal, duygusal istismar, çocukluk çağı travmaları toplam puanı ve kaçıngan bağlanma arasında, karma atak sayısı ile duygusal ihmal ve fiziksel ihmal arasında, toplam atak sayısı ile agresyon düzeyi, duygusal ihmal, fiziksel ihmal, duygusal istismar, fiziksel istismar ve çocukluk çağı travmaları toplamı arasında ilişki bulundu.Sonuç: Bipolar affektif bozukluk tip I olgularında agresyon düzeyi ve bağlanma biçimleri arasında, agresyon düzeyi ve çocukluk çağı travmaları arasında, çocukluk çağı travmaları ve bağlanma biçimleri arasında ilişki bulunmaktadır. Çocukluk çağı travmaları, agresyon düzeyi ve bağlanma biçimleriyle ilişkili olmakta ve hastalığın klinik sürecini ve tedaviyi etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Early traumatic experiences and first contacts with the parents might play a role in many psychiatric disorders. In bipolar disorder, it has been known that childhood traumas are common and are associated with attachment styles and aggression. The purpose of this study is to investigate the relationship between attachment styles, childhood traumas and aggression in bipolar affective disorder type I and to investigate how these might affect clinical status.METHODS: 100 patients diagnosed with bipolar affective disorder type I according to DSM-IV criteria were included in the study. The patients were selected if they scored lower than 6 points in Hamilton Depression Rating Scale and lower than 12 points in Young Mania Rating Scale. Evaluation included sociodemographic and clinical data sheet, chilhood trauma scale (CTQ-28), adult attachment styles scale, Buss-Durkee aggression scale, Hamilton Depression Rating Scale and Young Mania Rating Scale.RESULTS: In our study, agression level was correlated with secure attachment, avoidant attachment, insecure attachment, emotional neglect, physical neglect and total points in childhood trauma scale. Avoidant attachment was correlated with all sub-domains of childhood traumas whereas anxious attachment was only correlated with sexual abuse and total points in childhood trauma scale. Aggression level was found to be higher in male patients. The patients with a history of self disruptive behaviour had higher levels of aggression, physical neglect, emotional abuse and higher total points in childhood trauma scale compared to patients without a history of self disruptive behaviour. The patients with a history of higher suicide attempt had higher levels of aggression, physical neglect, emotional abuse, physical abuse, sexual abuse and higher rates of avoidant and insecure attachment styles compared to patients with no history of suicide attempt. Having episodes with psychotic features was correlated with sexual abuse. Total number of drugs used was associated with aggression level, emotional neglect and physical neglect. The number of manic episodes was correlated with aggression level, emotional abuse and physical abuse whereas the number of depressive episodes was correlated with emotional neglect, physical neglect, emotional abuse, total points in childhood trauma scale and avoidant attachment, and finally the number of mixed episodes was correlated with emotional neglect, physical neglect, emotional abuse, physical abuse and total points in childhood trauma scale.CONCLUSİONS: We found that there was correlation between agression level and attachment styles, aggression level and childhood traumas, childhood traumas and attachment styles in patients with bipolar affective disorder type I. Our results suggest that, childhood traumas, aggression level and attachment styles are inter-related and might affect clinical status and treatment of bipolar disorder.KEYWORDS: bipolar affective disorder, attachment styles, chilhood traumas, aggression