Abort yapan hastalarda uterin kavitenin histeroskopi ile değerlendirilmesi
- Tez No: 271746
- Danışmanlar: DR. ALİ İSMET TEKİRDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abortus, Histeroskopi, Uterin Anomaliler, Abortion, Histeroscopy, Uterine Malformations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Spontan gebelik kaybı olan hastalarda uterin kavite anatomisinin histeroskopi ile ara?tırılması.Çalı?ma: Prospektif kohort çalı?ması. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Ara?tırma Hastanesi Etik Kurulunun 18/03/2009 tarihli ve 179 sayılı kararı ile ba?latılmı?tır.Yöntem: 12. gebelik haftasına kadar en az iki abort veya 12. gebelik haftasından sonra en az bir abortu olan ve ya?ayan çocuğu olmayan 40 hasta çalı?maya alındı. Hastaların adet bitiminde uterin kavite önce transvajinal ultrason ile değerlendirildi. Hemen ardından histeroskopi yapılarak uterin malformasyon ara?tırıldı.Bulgular: Olguların ya?ları 20 ile 44 arasında deği?mekte olup, ortalama ya? 28,70±6,21 olarak saptandı. Abort sayıları ise bir ile altı arasında deği?mekte olup ortalama abort sayısı 2,92±1,02 olarak hesaplandı. Hastaların 13?ünde (%32.5) uterin malformasyon saptandı. Bu uterin anomalileri %25?i konjenital (uterin septum, uterus subseptus, uterus bikornis) ve %7.5?i edinsel (submukoz myom, endometrial polip, adezyon) patoloji idi. Erken abortusu olan hastalarla geç abortusu olan hastalar kar?ıla?tırıldığında uterin anomali sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. ?ki erken abortusu olan hastalarla üç ve üzeri erken abortusu olan hastalar kar?ıla?tırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. TVUSG kullanımının uterin anomali taramasında dü?ük sensitivitesi nedeni ile yeterli olmadığı görülmü?tür.Sonuç: Histeroskopi spontan gebelik kayıplarında uterin kavitenin değerlendirilmesinde altın standarttır. TVUSG kullanımı dü?ük sensivitesi nedeni ile yeterli görülmemektedir. ?ki ardı?ık abortus sonrası abortus etyolojisinin ara?tırılması istemi ile ba?vuran hastalara histeroskopi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the anatomy of uterine cavity in cases with history of spontaneous pregnancy loss.Study: Prospective cohort study. Ethic committee approved our application with 179 numbered decison at 18th March 2009.Method: 40 cases with at least two before 12 weeks of pregnancy or at least one miscarriage after 12 weeks of pregnancy and have no live birth are included in this study. The uterine cavity was evaluated with TVUSG after menstruation. Right after this examination histeroscopy was performed to rule out uterine malformations.Results: A total of 40 patients with a median age of 28,70 years (range, 20-44 years) were enrolled in the current study. The number of miscarriages ranged between one and six while the median is 2,92. Uterine malformation is observed in 13 (%32,5) of cases. %25 of this uterine anomalies were congenital (uterus septus, uterus subseptus, uterus bicornis) while %7,5 were acquired pathologies (submucous leiomyoma, endometrial polyp, adhesion). When we compared early abortion cases with late abortions, there was no statistical significance with respect to the rate of uterine malformations. There was no significant difference in uterine malformations among cases with two consecutive abortions and three or more consecutive abortions. It was observed that the use of transvaginal ultrasonography in screening uterine malformations is not adequate because of low sensitivity.Conclusion: Histeroscopy is the gold standart in the evaluation of uterine cavity in spontaneous pregnancy loss. TVUSG is not adequate in evaluation because of its low sensitivity. Cases admitting with two consecutive abortions who seek for the etiology, histeroscopy is a feasible method.