Elektif sezeryan sırasında ve postoperatif dönemde meydana gelen kanamanın azaltılması için oksitosin kullanımı : Prospektif randomize kontrollü çalışma
- Tez No: 271745
- Danışmanlar: DR. H. CEMAL ARK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kan kaybı, sezaryen doğum, oksitosin, blood loss, ceaserean section, oxytocin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu randomize, prospektif, çift kör, plasebo kontrollü çalı?madaki amacımız elektif alt segment insizyon ile sezaryen yapılan olgularda bolus tarzında 5 IU oksitosin dozundan sonra plasebo infüzyonu ile 30 IU oksitosin infüzyonunu kan kaybı değerlerini kontrol ederek kar?ıla?tırmak ve ek verilen oksitosinin etkinliğini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Elektif sezaryen endikasyonu almı? olan katılımcılar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup A, 360 ki?i, 5 IU bolus oksitosin sonrası plasebo infüzyonu uygulanmı?ken; Grup B, 360 ki?i, 5 IU bolus oksitosin sonrası 30 IU oksitosin infüzyonu verildi. Kan kaybı hesabı doğum öncesi ve doğumdan 48 saat sonraki kan hematokrit değerleri baz alınarak hesaplandı. Her iki grup arasında birincil olarak postpartum a?ırı kan kaybı (tahmini kan kaybı 1000 mL den fazla) oranı, ikincil olarakta ek uterotonik ajan gereksinimi, tahmini kan kaybı miktarı, kan transfüzyon gereksinimi, hastanede kalı? süresi ve ilacın yan etki insidans oranları kar?ıla?tırıldı.Bulgular: Her iki grup katılımcılarında sosyo-ekonomik fark bulunmamaktaydı. Hesaplanan ortalama kan kaybı miktarı ve 1000 mL den fazla kanaması olan hasta oranı grup B de istatiksiksel olarak anlamlı derecede grup A dan az olarak bulundu. (p< 0.001) (rölatif risk(RR) 0.35, %95 güven aralığı 0.20-0.63). Bunun yanında grup A da daha fazla hastaya ek uterotonik ajan gereksinimi(RR 0.35, %95 güven aralığı 0.22-0.56) ve kan transfüzyon gereksinimi(RR 0.12, %95 güven aralığı 0.01-0.98) oldu.Sonuç: Elektif alt segment transvers insizyonla sezaryen yapılacak olgularda 5 IU oksitosin bolus dozundan sonra verilecek ek oksitosin infüzyonu(30 IU oksitosin 500 ml ringer laktat içinde) daha az kan kaybı miktarı ve daha az transfüzyon gereksinimine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this prospective, randomized, double blind, placebo-controlled study was to assess the effects of a 5 IU oxytocin bolus and placebo infusion versus a 5 IU oxytocin bolus and 30 IU infusion on the control of blood loss at elective lower segment ceaserean section(C/S).Methods: Participants with indication for elective C/S were randomly allocated to two groups. Group A, 360 women, received oxytocin 5 IU bolus and placebo; group B, 360 women, received oxytocin 5 IU bolus and 30 IU infusion. Blood loss was estimated based on the hematocrit values before and 48h after delivery. The primary outcome was the incidence of excessive bleeding (estimated blood loss of > 1000ml), while secondary outcomes included use of additional uterotonics, estimated blood loss, need for blood transfusion, duration of hospital stay and the incidence of adverse effects.Results: No demographic difference was observed between groups, Mean estimated blood loss (p< 0.001) and the proportion of women with blood loss estimated to be greater than 1000 mL were significiantly less for group B than group A (relative risk [RR] 0.35 95% confidence interval [CI] 0.20-0.63; P < 0.001). In addition, more women in the group A required additional uterotonic agents (RR 0.35 95% CI 0.22-0.56; P < 0.001) and blood transfusion (RR 0.12 95% CI 0.01-0.98; P = 0.03).Conclusion: An additional oxytocin infusion after 5 IU oxytocin bolus infusion at elective C/S may reduce blood loss and required blood transfusion