Kronik viral hepatitlerde histopatolojik bulgularla laboratuvar göstergeleri arasındaki ilişki
The relationship between laboratory parameters and histopatological findings in chronic viral hepatitis
- Tez No: 271786
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YERCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B ve C, Aminotransferazlar, Viral yük, histopatolojik bulgular
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ?ç hastalıkları Anabilim Dalı ve Gastroenteroloji BilimDalı polikliniklerine kronik viral (B ve C) hepatit ön tanısı ile ba?vuran hastalar çalı?maya alındı.Bu hastalardan 110 tanesi kronik B hepatiti 70 tanesi kronik C hepatiti idi. Bu hastalarındemografik bilgileri, laboratuvar parametreleri (AST, ALT, HBV-DNA ve HCV-RNA) vekaraciğer biyopsilerinden elde edilen histopatolojik bulgular (Knodell skorlaması)değerlendirmeye alındı. Karaciğer biyopsileri skorlamaları; hastaların aminotransferazseviyelerini ve viral yükü önceden bilmeyen patologlar tarafından yapıldı. Hastaların öncedentedavi almamı? olmalarına dikkat edildi. Tüm hastaların laboratuvar parametreleri ile karaciğerbiyopsilerindeki skorlar arasında korelasyon olup olmadığına SPSS programı kullanılarakbakıldı. Parametreler arasında spearman korelasyon testleri yapıldı. Kronik hepatit Bhastalarında; AST, ALT ile HBV-DNA arasında ve AST, HBV-DNA ile karaciğerbiyopsilerindeki tüm parametreler arasında istatistiki açıdan anlamlı bir korelasyon bulundu (p 0.05).Çalı?mamızda saptanan bu bulgulara göre kronik hepatit B hastalarında laboratuvardeğerlerden AST ve HBV-DNA değerlerine bakarak karaciğer hasarı hakkında fikir sahibiolunabilir ve buna göre tedaviye karar verilebilir. Ancak kronik hepatit C hastalarında normalenzim düzeyleri olanlarda karaciğer biyopsisi yapmadan sadece viral yüke bakarak tedaviye kararvermek doğru olmayabilir. Karaciğerdeki hasarı anlayabilmek için bu hastalarda karaciğerbiyopisisi halen altın standart olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The outpatients admitted to the study with the diagnosis of chronic viral hepatitis B and Cin the Department of Internal medicine and Gastroenterology. We studied 110 patients withhepatitis B and 70 patients with hepatitis C. Medical data belong to these patients whichincluding demographic findings, laboratory parameters (AST, ALT, HBV-DNA and HCV-RNAlevels) and histopathological findings in the liver biopsies were evaluated. Liver biopsyperformed to all patients, during histopathological scoring all pathologists who were blindedlevels of aminotransferases and viral load of each patient. None of the patients had received anytreatment at the time of study. We aimed to evaluate if there is any correlation between laboratoryparameters and histopathological findings in these group of patients with SPSS pocketprogramme. Spearmen?s correlation tests were performed between the parameters.