Birinci Servikal Vertebrada Foramen Transversarium'lar arası mesafeden cinsiyet tayininin radyo-anatomik olarak incelenmesi
Radio-anatomical examination of sex determination between the distance of Transverse Foramens at First Cervical Vertebra
  1. Tez No: 271795
  2. Yazar: SEDA SERTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Foramen Transversarium, Birinci Cervical Vertebra, Cinsiyet Tayini, Bilgisayarlı Tomografi, Transverse Foramen, First Cervical Vertebra, Sex Determination, Computed Tomography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İskelette yer alan kemiklerin cinsiyet farklılıklarının ortaya konması anatomi, adli tıp, arkeoloji, antropoloji ve patoloji gibi bilim dalları için önemlidir. Columna vertebralis'te en iyi tanınan kemiklerden birisi de birinci cervical vertebra olduğu için bu kemiğin cinsiyet tayininde kullanılıp kullanılmayacağını farklı bir metotla tespit etmek ve bu konuya katkıda bulunmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, 100'ü erkek, 100'ü kadın'a ait olmak üzere 200 boyun BT tetkiki ve 84 kuru atlas kemiği olmak üzere toplam 284 olgu incelenmiştir. Önce yetişkin bireylere ait BT görüntülerinde kadın ve erkeklerde foramen transversarium'ların lateral ve medial kenarları arası mesafe (FTM, FTL) ölçülürken 6 parametre kullanıldı. Sonra bunların ortalamaları alınarak 2 parametre (FTMORT ? FTLORT) daha elde edildi. Buna göre; FTMORT erkeklerde 4.92 cm (±0.34), kadınlarda 4.52 cm (±0.28), FTLORT ise erkeklerde 6.24 cm (±0.38), kadınlarda 5.70 cm (±0.29) bulunmuştur. Bu parametrelerin ROC analizi ile incelenmesi sonucu, FTMORT`nın cut-off değeri 4.64 cm, FTLORT`nın cut-off değeri ise 5.92 cm bulundu. FTMORT cut-off değerine göre BT görüntülerinde cinsiyet tayini yaptığımızda % 76 doğrulukla, FTLORT'da ise % 80 doğrulukla cinsiyet tahmini yapılmıştır. Bu verileri cinsiyeti bilinmeyen 84 kuru atlas kemiğine uyguladığımızda 49'unun kadın, 22'sinin erkeklere ait olduğu ve 11'inin de kadın değerlerinin altında olduğu için çocuk olabileceği tahmin edilmiştir. 2 kemikte parametreler tam ölçülemediği için cinsiyet ayırımında değerlendirme dışı bırakılmıştır. Sonuç olarak; Atlas'larda cinsiyeti bilinen olgulardan foramen transversarium'ların lateral veya medial kenarları arası mesafe ölçülerek elde ettiğimiz cut-off değerleri ile cinsiyeti bilinmeyen atlas'larda % 78.8 doğrulukla cinsiyet tayininin yapılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination of sex using skeletal bones is important for sciences like anatomy, forensic medicine, archeology, anthropology and pathology. The aim of this study is to contribute to this issue by using a different method to determine whether first cervical vertebra, which is one of the best known bones in columna vertebralis, can be used in sex determination or not. A total of 284 cases were examined in this study in which cases were 200 neck CT examinations (100 women and 100 men) and 84 cases were dry atlas bones. First of all, 6 parameters were used while measuring the distance between both medial and lateral edge of the transverse foramen (FTM, FTL) which belongs to adult men?s and women?s CT images. Then by taking the averages of them, 2 more other parameters (FTMORT ? FTLORT) were obtained. According to this, FTMORT is 4.92 cm (±0.34) for men and 4.52 cm (±0.28) for women, while FTLORT is 6.24 cm (±0.38) for men and 5.70 cm (±0.29) for women. By examining these parameters using ROC analysis, it was found that, the cut-off value of FTMORT is 4.64 cm and the cut-off value of FTLORT is 5.92 cm. The accuracy of sex determination in CT images by FTMORT cut-off was 76% while it was 80% for FTLORT. When these data were applied to 84 dry atlas bones whose sex were unknown, it has been anticipated that 49 of them were women, 22 were men and also it was estimated that 11 were children which were below women values. Two bones were excluded from the examination since the parameters could not be measured absolutely. In conclusion, it was assessed that, with the cut-off values found by measuring the distance between both medial and lateral edge of the transverse foramen, sex determination can be made in atlas bones with a 78.8% accuracy in the unknown genders.