Kırıkkale yöresinde saptanan Henoch-Schönlein purpuralı hastaların klinik tutulum yönünden incelenmesi ve mikroalbüminüri varlığı ile FMF gen birlikteliğinin araştırılması
Study of the patients with Henoch-Schönlein purpura found in kirikkale region in terms of clinical retention and research of microalbuminuri presence and FMF gene association
  1. Tez No: 271812
  2. Yazar: ÜMÜT ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.CÜNEYT ENSARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Henoch-Schönlein purpurası, Mikroalbüminüri, Ailevi Akdeniz Ateşi, MEFV gen mutasyonu, Çocuk, Henoch-Schönlein purpura, Microalbuminuri, Familial Mediterranean Fever, MEFV gene mutation, Child
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Henoch-Schönlein purpurası çocukluk çağının en sık görülen akut, sistemik vasküliti olup palpabl purpura, artrit ve/veya artralji, abdominal ağrı, gastrointestinal kanama ve glomerulonefrit ile karakterizedir.HSP her yaşta ortaya çıkabilirse de en sık 3-15 yaşları arasında ve erkeklerde kızlardan 1.5-2 kat fazla görülür. Toplumdaki insidansı 10-20.4/100.000 olarak tahmin edilmektedir.Çalışmamızda Şubat 2007-Mayıs 2010 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kliniği`ne başvurarak Henoch-Schönlein purpurası tanısı aldıktan sonra Çocuk Nefroloji polikliniğinde düzenli olarak izlenmiş 42 olgu genel özellikleri, mikroalbüminüri ve MEFV gen mutasyonları açısından incelendi.24 (%57,1)'si kız, 18 (%42,9)'si erkek olup erkek / kız oranı 0,75 olarak tespit edildi. Olguların yaşları 4 ile 14 arasında değişmekte olup ortalama yaş 8,42±2,69 bulundu.Hastalığın en ciddi bulgusu olan renal tutulum olguların %25,6'sında tespit edildi. Renal tutulum olguların tamamında ilk 3 ay içinde ortaya çıkmıştı.HSP'nin FMF ile birlikteliği bilinmektedir. Çalışmamızda 12 (%30,7) olguda MEFV gen mutasyonu saptanmıştı. E148Q, M694V ve M680I (G/C) mutasyonları en sık görülen mutasyonlardı. Mutasyon olan grupla mutasyon olmayan grup arasında yaş, cinsiyet ve klinik tutulum açısından anlamlı farklılık saptanmasa da sedimentasyon ve CRP yüksekliği açısından anlamlı düzeyde farklılık saptandı. HSP`lı hastalarımızda saptanan gen mutasyonları hastalık gelişiminde önemli bir predispozan olarak düşünülmektedir.Renal tutulum olmayan 32 olgudan 2 (%6,2) olguda mikroalbüminüri görülmüştü. Henoch-Schonlein purpurası çoğunlukla kendini sınırlayan bir hastalık olsa da renal tutulum prognozu belirleyen en önemli faktördür. HSP başlangıcında henüz klinik olarak görünür bir böbrek bulgusu gelişmese de immün kompleksler sonucu böbreklerde rutin yöntemlerle gösterilemeyen bir hasar olabileceğini belirlemek önemlidir ve bu amaçla mikroalbüminüri ölçümü yapılması klinik anlam taşıyabilir.
Özet (Çeviri)
Henoch-Schönlein purpura is one of the most acute, systemic vasculitides of childhood and it is characterized with palpable purpura, arthritis and/or arthralgia, abdominal pain, gastrointestinal bleeding and glomerulonefrit.Despite HSP might emerge at any age, it is mostly seen between the ages of 3-15 and it occurs about 1.5, 2 times as often in boys than in girls. Incidence in the society is estimated at 10-20.4/100.000.In our study 42 cases, who applied to Kırıkkale University School of Medicine Department of Pediatrics between February 2007 and May 2010 and followed regularly in Pediatric Nephrology Polyclinic upon being diagnosed with Henoch-Schönlein purpura, were examined in terms of general characteristics, microalbuminuri and MEFV gene mutations.24 (57,1 %) of the patients were female and 18 (42,9 %) were male; male/female ratio is determined as 0,75. Ages of the cases differ between 4 and 14 and the average age is determined as 8,42±2,69.Renal retention, which is the most severe symptom of the disease was determined in 23,8 % of the cases. Renal retention emerged in all cases within the first 3 months.The association of HSP and FMF is not known. In our study MEFV gene mutation was determined in 12 (28,6 %) cases. E148Q, M694V and M680I(G/C) mutations were the most frequent mutations. Gene mutations found in our patients with HSP are considered as an important predisposing in disease development.Microalbuminuri was observed in 2 (6,2 %) cases out of 32 cases that did not have renal retention. Even though Henoch-Schonlein purpura is mostly a self-limiting disease, renal retention is the most important factor determining prognosis. Despite clinically visible nephrotic symptom is not developed at the beginning of HSP, it is important to note that a damage which cannot be determined via routine methods might occur in the kidneys due to immune complexes and accordingly microalbuminuri measurement might be clinically meaningful.