Kalça artroplastisi sonrası yara yeri akıntısını etkileyen faktörler
Kalça artroplastisi sonrasi yara yeri akintisini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 271836
  2. Yazar: VOLKAN ÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıntı, eklem artroplastisi sonrası yara akıntısı, eklem artroplastisi komplikasyonları, Drainage, wound drainage after total joint arthroplasty, total joint arthroplasty complications
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kalça artroplastisi, femur proksimal bölge kırıklarında ve ileri koksartrozlarda uygulanan sonuçları çok iyi olan bir cerrahi yöntemdir. Artroplastinin bu başarılı sonuçlarını en fazla tehdit eden komplikasyonlardan birisi protez enfeksiyonu gelişmesidir.Bu çalışmanın amacı protez enfeksiyonu riskini arttırdığı kabul edilen uzamış yara yeri akıntısını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir.Bu çalışmaya 2009 ile 2010 yılları arasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği' ne başvuran ve kalça artroplastisi uygulanan 45 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 20 tanesi koksartroz, 25 tanesi de travma sonucu oluşan kalça kırığı nedeniyle ameliyat edilmiştir.Çalışmada 23 hastaya çimentolu endoprotez, 1 hastaya çimentosuz endoprotez, 19 hastaya çimentosuz total kalça artroplastisi, 2 hastaya da çimentolu total kalça artroplastisi yapılmıştır.Artroplasti sonrası yara yeri akıntısını etkileyebilecek hastaya ait faktörler (yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, kilo, üre, kreatinin, albumin değerleri, diyabet hastalığı, operasyon öncesi hastanede kalma süresi, toplam kan transfüzyonu, hipokalemi), operatif süreçle ilgili faktörler (protez tipi, femoral komponent tipi, cerrahi süre, cerrahi yaklaşım, anestezi risk skoru, anestezi tipi), postoperatif süreçler (yoğun bakımda kalma süresi, kapalı emme drenajı miktarı, hastanede kalma süresi) değerlendirilmiştir.Yara yeri akıntısı olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında, akıntısı olan grubun yaş ortalamasının olmayanlara göre belirgin olarak düşük olduğu saptanmıştır. Hastalar 65 yaş altı ve üstü olarak gruplandığında, 65 yaş altı grupta total kalça protezi ve çimentosuz artroplasti uygulamalarının belirgin olarak daha sık; kilonun ve cerrahi süresinin belirgin olarak daha fazla olduğu saptanmıştır.Yara yeri akıntısı hastanede kalış süresini belirgin olarak uzatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hip arthroplasty is a surgical procedure performed for proximal femoral fractures and advanced coxarthroses with high success rates.The aim of this study is to delineate the factors that might lead to prolonged wound drainage, which is thought to increase infection rates after arthroplasty.This study consisted of 45 patients who attended to Orthopedics and Traumatology Department of Zonguldak Karaelmas University Hospital and undergone hip arthroplasty surgery. The operations were performed for coxarthrosis in 20 patients and for hip fracture in 25 patients.Twentyfour patients had undergone endoprosthesis surgery (23 cemented, 1 cementless), while 21 had undergone total hip prosthesis (19 cementless, 2 cemented).Factors that would possibly be associated with wound drainage after hip arthroplasty; the factors related to patients (age, gender, body mass index, weight, urea, creatinin, albumin levels, diabetus mellitus, preoperative hospital stay, total blood transfusion, hypokalemia), intraoperative factors (prosthetic design, femoral component, duration of surgery, surgical approach, American Society of Anesthesiologists risk scores, methods of anesthesia), postoperative factors (duration of stay in intensive care unit, the amount of closed suction drainage, hospital stay) were analyzed.The comparison of groups with and without wound drainage revealed that, the mean age of patients with drainage was significantly lower. When the patients below and over the age of 65 were compared, the younger patients were found to have significantly higher rates of total hip arthroplasty, cementless arthroplasty, higher weight and surgical duration.Wound drainage results in a significantly longer hospital stay.