Koroner yavaş akım da apelin ve vaspin düzeyleri
Apelin and vaspin levels in coronary slow fluid
- Tez No: 271884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NECATİ DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, apelin, vaspin, koroner yavaş akım, Coronary artery disease, apelin, vaspin, coronary slow fluid
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Etyolojisinde aterosklerozun suçlandığı Koroner yavaş akım (KYA) koroner arter anatmisinin normal ya da normale yakın olanlarda anjiografi sırasında distal vasküler yapılara opak madde ilerleyişinin yavaş olmasıdır. Nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır. Koroner yavaş akımın fizyopatolojisinde, mikrovasküler disfonksiyon, endotel ve vazomotor disfonksiyon ile oklüziv hastalıkların rol oynadığı düşünülmektedir.Adipositokinlerden olan apelin ve vaspin yeni tanımlanmışlardır. Apelin ve vaspinin metabolik etkileri ve karbonhidat metabolizması üzerine etkileri bilinmesine rağmen, koroner aterosklerozdaki rolleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Etiyopatogenezi tam olarak bilinmeyen KYA'ın gelişiminde apelin ve vaspinin etkileri bilinmemektedir. Bu konuda yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışmada aterosklerozun bir varyantı kabul edilen KYA, KAH ve normal koroner anatomili vakalarda serum apelin ve vaspin düzeylerini karşılaştırmayı, apelin ve vaspinin koroner arter hastalığının belirlenmesinde ve öngörülmesinde kabul edilen klasik risk faktörleri arasındaki yerini ve değerini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya 30 kişilik Koroner Yavaş Akım (KYA) ve 60 kişilik kontrol grubu (30 Normal Koroner Anatomi ile 30 kişilik KAH grubu ?en az bir koroner arterinde % 50 veya daha fazla stenoz tespit edilen 30 koroner arter hastası grubu) olmak üzere toplam 90 kişi alındı.Apelin seviyesini KAH grubunda NKA grubuna göre belirgin olarak düşük bulduk. İlave olarak Vaspin seviyesini kontrol grubuna göre YKA grubunda göreceli olarak daha düşük bulduk.Sonuç olarak etyolojisinde aterosklerozun rol oynadığı düşünülen YKA'da vaspin seviyeleri daha düşük bulundu. Bu bulgular vaspinin YKA oluşumunda rol oynayabileceğini düşündürebilir. Ancak vaspin seviyeleri düşük olduğundan mı KYA'nın oluşumuna neden olmakta yoksa KYA gelişiği için mi seviyelerinin düştüğü bilinmemektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary Slow Fluid which is blamed for playing a role in the etiology of atherosclerosis is the slow movement of opac substance to distal vascular area in people with normal or subnormal coronary artery anatomy when coronaryangiography (CAG) is performed. Vasomotor disorders, oxygen- hemoglobin inappropriateness, microscular diseases and endothelial dysfunctions accused of ethyopathogenesis of Coronary Slow Fluid. On the other hand in spite of many speculations, ethyology that accused of capillery microcirculation insufficiency is a current question mark still. Although all cardiology specialists recognise Coronary Slow Fluid (CSF) well, there aren?t sufficient knowledge about clinical importance of this diseases.Apelin and vaspin which are two of the adipocytokines have been idenfied recently. Altought metabolic effects and effects on carbonhydrate metabolism of apelin and vaspin have been known, their roles on occurence of coronary athersclerosis has no been fully known yet. Currently, effect of apelin and vaspin on ethyopathogenesis of Coronary Slow Fluid can not be known. There is not any experiment about this matter. We aimed to comparison of plasma apelin and vaspin levels in CSF, coronary artery disease (CAD) and normal coronary artery (NCA) and research that value of apelin and vaspin amongst other classical risk factors that accepted in CAD.Totally subjects 90 is interned to study that 30 subjects CSF, 30 subjects is CAD and 30 subjects is control group (Normal Coronary Artery: NCA)We found apelin level relatively lower in coronary artery disease (CAD) compared to the Normal Coronary Artery (NCA) group. In addition, we also found vaspin level relatively lower in Coronary Slow Fluid (CSF) compared to the Normal Coronary Artery (NCA) group and coronary artery disease (CAD) group.In conclusıon, the levels of vaspin was found lower in Coronary Slow Fluid (CSF) in which atherosclerosis is considered to play a role in its etiology. This findings may suggest that vaspin may pay a role in the occurence of Coronary Slow Fluid (CSF). However, it is not known whether low levels of vaspin caused the occurence of Coronary Slow Fluid (CSF) or the low levels of those are resulted from the Coronary Slow Fluid (CSF).