Rat siyatik sinirinde levobupivakaine, tramadol ve morfin eklenmesinin aksiyon potansiyeline etkileri
The effects of tramadol and morphine added to levobupivacaine on the action potential in rat sciatic nerve
- Tez No: 271900
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBİN YALÇIN SEZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Siyatik sinir, levobupivakain, morfin, tramadol, Sciatic nerve, levobupivacaine, morphine, tramadol
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Periferik sinir bloklarında uygulanan lokal anestezikler ve bunlara eklenen çeşitli ilaçlar bulunmakla birlikte bu ilaçların blok sürelerine etkisinin karşılaştırılması sadece klinik çalışmalarda bulunmaktadır.Amaç: Çalışmamızda amacımız rat deney modeli üzerinde levobupivakaine eklenen morfin ve tramadolün sinir iletim hızına ve birleşik aksiyon potansiyeline (BAP) etkisi karşılaştırılarak periferik sinir bloklarında lokal anesteziğe eklenen morfin ve tramadolün blok kalitesine etkisini incelemektir.Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, 28 adet Wistar albino cinsi, 4 aylık, 200-300 gr ağırlığındaki dişi ratlar kullanıldı. Randominize olarak ratlar 4 gruba ayrıldı: Grup K: Kontrol, Grup L: Levobupivakain, Grup LT: Levobupivakain ve tramadol, Grup LM: Levobupivakain ve morfin. Ratların ksilazin 3 mg/kg ve ketamin 90 mg/kg i.m. ile anestezileri sağlandıktan sonra siyatik sinirleri longitudinal kesi yapılarak açıldı. Açılan sinir segmentine, iki kayıt elektrodu yerleştirilerek, 10 miliamper (mA) şiddetinde 10 adet akım 5 dakikalık aralıklarla verilerek, birleşik aksiyon potansiyeleri ve sinir ileti hızları Powerlab İzole Bioamplifikatör cihazıyla ölçülerek elektronik ortamda kaydedildi. Sinir eksplore edildikten sonra kontrol kaydı alındı, ardından 0,2 ml volümünde ilaç emdirilmiş pamuğun sinir etrafına 30 dakika boyunca uygulanması ve sonrasında serum fizyolojikle (SF) yıkanmasının ardından yine 30 dakika boyunca 5 dakikalık aralıklarla kayıtlar alınmıştır.Bulgular: Tüm gruplarda kontrol grubuna göre sinir ileti hızında ve BAP genliğinde anlamlı azalma gözlenmiştir. Ancak levobupivakainin sinir ileti hızını anlamlı derecede azaltıcı etkisi 20. dakikada başlamasına karşın, tramadol ve morfin eklenen gruplarda etki başlangıcı 1.dakikada gözlenmiştir.Sonuç : Levobupivakaine, morfin ve tramadol eklenmesinin daha kısa sürede blok başlangıcı yapabileceği kanaati uyandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Local anesthetic and various drugs are administered by peripheral nerve blocks although there are only some clinical researchs about the comparison of the effects of these to the block time.Purpose: In our study, we compared the effects of morphine and tramadol added to levobupivacaine on the nerve conduction velocity and compound action potential (CAP) on an experimental rat model for examine effects of quality of blocks with morphine and tramadol added to local anesthetics in peripheral nerve blocks.Material and method: In this study, 28 Wistar albino rats, age of 4 months, weight of 200-300 g have been used.The rats were randomised into 4 groups: Group K: Control group, Group L: Levobupivacaine, Group LT: Levobupivacaine and tramadol, Group LM: Levobupivacaine and morphine. After the anesthesia was given with xylazine 3 mg/kg and ketamine 90 mg/kg i.m, the sciatic nerves of the rats were dissected with longitudinal incision. Two recording electrodes were placed to the nerve segment and then flow of 10 intervals of 5 minutes with current intensity of 10 milliampere (mA) were given to the segment. The compound action potential and the nerve conduction velocities were measured and recorded by Powerlab bioamphlifikator device. Control recordings were taken after the exploration of the nerve and then 0,2 ml of the drug impregnated to a cotton bud is administered around the nerve for 30 minutes. After that the nerve was washed with physiological saline for 5 minutes and then intervals of 5 minutes recorded for 30 minutes.Results: All groups showed a significiant decrease in nerve conduction velocity and amplitude of CAP in comparison of the control group. However, the significiantly reducing effect of levobupivacaine on nerve conduction velocity beginned about 20 minutes, although the onset of the effect of added morphine and tramadol groups were observed in the first minute.Conclusion: We concluded that morphine or tramadol added to levobupivacaine could have shorten the onset time of the block.