Tek taraflı multikistik displastik böbrek hastalığı olan çocuklarda hipertansiyon sıklığı ve buna etkili faktörler
Incidence of hypertension and associated factors in children with unilateral multicystic dysplastic kidney disease
- Tez No: 271949
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ANARAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Multicystic dysplastic kidney disease, Ambulatuar blood pressure monitorization, Hypertension
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada tek taraflı multikistik displastik böbrek hastalığı tanısı almış çocukların karakteristik özelliklerini irdelemek ve hipertansiyon sıklığı ile buna etkili olabilecek faktörleri (plazma renin aktivitesi, anjiyotensin, aldosteron, kan biyokimyası, idrarda proteinüri, mikroalbümin) tespit etmek amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Mart 2008 ? Ağustos 2010 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalında yapıldı. Çalışmanın birinci aşamasında; 1993-2010 yılları arasında takip edilen tek taraflı multikistik displastik böbrek hastalığı olan 87 hastanın dosyaları retrospektif incelendi, karakteristik verileri irdelendi.Çalışmanın ikinci aşamasında; kan verme, idrar toplama ve yaşam içi kan basıncı izlemini gönüllü kabul eden 22 tek taraflı multikistik displastik böbrek hastası ile benzer yaş ve cinste olup, bilinen bir böbrek hastalığı ve hipertansiyon semptomları olmayan 22 sağlam çocuk kontrol grubu olarak seçildi. Bütün çocuklara 24 saat süre ile yaşam içi kan basıncı uygulaması ile hipertansiyon sıklığına bakıldı; ayrıca yine her iki gruptan kan örnekleri alınarak plazma renin aktivitesi, anjiyotensin, aldosteron, kan biyokimyası, idrarda protein ve mikroalbümin çalışıldı.Elde edilen verilerle; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı'nda istatiksel analiz yapıldı.Bulgular: Tek taraflı multikistik displastik böbrek hastalığı olan grupta hipertansiyon sıklığı, serum plazma renin aktivitesi, aldosteron ve potasyum seviyeleri sağlam gruba göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Diğer parametrelerde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı.Sonuç: Çalışmamızda tek taraflı multikistik displastik böbrek hastalarında hipertansiyon sıklığı önemli derecede yüksek bulundu. Hipertansiyonun renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi ile ilgili olduğu görüldü. Hipertansiyonda etkili olan hasta böbrek mi, yoksa sağlam kompanzatuar böbrek mi, keza nefrektomi ile bu sıklık azaltılabilir mi gibi sorulara cevap için ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü. Ayrıca çocuklarda yaşam içi kan basıncı ölçümlerinin değerlendirilmesinde çalışmaların yeterli olmadığı ve ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to determine the characteristic features and incidence of hypertension and also associated risk factors (renin, angiotensin, aldosteron, blood chemistry) in children with unilateral multicystic dysplastic kidney disease.Material and Methods: The study was performed in pediatric nephrology department of Çukurova University Medical Faculty between March 2008 and August 2010. In the first step of the study, data of eighty seven patients with unilateral multicystic displastic kidney disease who have been followed between the years of 1993 and 2010 were investigated retrospectively.In the second step, twenty two voluntary patients with unilateral multicystic dysplastic kidney disease and twenty two healty children with similar sex and age were included into the study. ABPM was performed to all of children and incidence of hypertension was investigated. Blood and urine samples were taken from two groups. Blood chemistry parameters, plasma renin activity, aldosteron, angiotensin and also urine protein and microalbumin were measured.The statistical analysis was made in Çukurova University, Faculty of Medicine, Department of Biostatistics.Results: Plasma renin activity, aldosteron and potassium levels and incidence of hypertension were statistically higher in patients with unilateral multicystic kidney disease compared to healthy group. Other parameters were not statistically different.Conclusion: Incidence of hypertension was found statistically higher in patients with unilateral multicystic dysplastic kidney disease in our study. Hypertension was associated with renin-angiotensin-aldosteron system. Further studies are needed to respond to the questions searching which is more effective in hypertension; sick kidney or healthy compensatory kidney and also incidence of hypertension can be reduced with nephrectomy. However, it is noticed that prevalent studies are not satisfactory to evaluate ambulatory blood pressure monitorization in children. Further studies are needed.