Çukurova bölgesindeki helicobacter pylori suşlarının antibiyotik direnci
Antibiotic resistance of the helicobacter pylori strains at the cukurova region
  1. Tez No: 271951
  2. Yazar: CAN ŞOREŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÜMÜRDÜLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Direnç, Eradikasyon, Helicobacter Pylori, Kültür, Levofloksasin, Resistance, Eradication, Helicobacter Pylori, Culture, Levofloxacin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Helicobacter pylori enfeksiyonu gastrit, peptik ülser ve mide kanserinin ana nedenidir. Bu nedenlerle ciddi mortalite ve morbiditeye neden olan H.pylorinin eradikasyonunda halen tüm dünyada en sık kullanılan tedavi amoksisilin, klaritromisin ve metronidazol arasında herhangi iki antibiyotik ile bir proton pompa inhibitörü veya bizmut sitrattan oluşan üçlü tedavidir. Birinci basamak tedavi için başarısızlık oranı, antibiyotiklerin gelişigüzel kullanımıyla gelişen direnç nedeniyle yüksektir. Bu sebeple H.pylori eradikasyonu için tedavi protokollerinin belirlenmesinde antibiyotik direnç tayini önem kazanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Bu amaçla hastanemiz erişkin gastroenteroloji polikliniğine dispeptik şikayetlerle başvuran ve gayta tetkiki ile H. pylori antijeni pozitif saptanan 59 hastadan tedavi öncesi ve sonrası özofagogastroduodenoskopi yapılarak kültür, moleküler çalışmalar ve histopatoloji için antrum ve korpustan biopsiler alındı. Hastalara işlem sonrası 14 günlük Lansoprazol, Amoksisilin ve Klaritromisin'den oluşan üçlü eradikasyon tedavisi verilerek eradikasyon başarısı değerlendirildi.Bulgular: Kültür ile 50 hastada (% 84,7) H.pylori üretildi. Antibiyotik duyarlılık testleriyle % 5,1 amoksisilin, % 42,4 klaritromisin, % 15,3 tetrasiklin direnci saptandı. Çalışılabilinen tüm örneklerde ve dilüsyonlarda levofloksasin direncine rastlanmadı (% 0). Kontrole gelen ve biyopsi örneği alınan 40 hastadan 25'inde (% 62,5) H.pylori'nin eradike edildiği saptandı. Eradikasyon başarısının yaş, cinsiyet, daha önce eradikasyon tedavisi almış olmak, cagA pozitifliği, çoklu antibiyotik direnci ve dokudaki H.pylori yoğunluğu ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi saptanmadı.Sonuç: Bulduğumuz antibiyotik direnç oranları diğer gelişmekte olan ülkelerdeki direnç oranlarıyla uyumluydu. Elde ettiğimiz antibiyogram sonuçları ışığında, amoksisilin + levofloksasin + proton pompa inhibitörü kombinasyonunun H. pylori eradikasyonunda birinci seçenek tedavisi olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Helicobacter pylori infection is the main cause of gastritis, peptic ulcer and gastric cancer. For the eradication of H. pylori, which causes serious mortality and morbidity with these results, the triple therapy consisting of two of the antibiotics amoxicilline, clarithromycine or metronidazole and one out of a proton pump inhibitor or bismuth citrate is still frequently used worldwide. The failure of the first line treatment is high due to the indiscriminate use of these antibiotics. Because of this, determining the antibiotic resistance is important to state the treatment protocols for H.pylori eradication.Patients and Method: Therefore, esophagogastroduodenoscopies before and after the treatment were performed and the biopsy materials were taken from corpus and antrum of the stomach for culture, molecular studies and histopathology from 59 patients who admitted to our adult gastroenterology outpatient clinic with dyspeptic symptoms and whose stool H. pylori antigens were positive. After this procedure, patients were treated with triple theraphy consisted of Lansoprazole, Results: The cultures for H. pylori were positive for 50 patients (84.7 %). The antibiotic resistances were found as 5.1 % for amoxicilline, 42.4% for clarithromycine, 15.3 % for tetracycline at the antibiotic sensitivity tests. There was no resistance for levofloxacin at all the materials in all dilutions studied (0 %). H. pylori was found eradicated at the 25 patients (67.5 %) among the 40 patients who came to their control examinations and control endoscopic biopsies were taken. There was no statistically significant relationship with age, sexuality, previous H.pylori eradication therapy, cagA gene positiveness, multipleConclusion: These antibiotic resistance rates which we found out were compatible with the rates at the other developing countries. In the light of the results of the antibiograms, whe believe that amoxicilline, levofloxacin and proton pump inhibitor combination may be used as the first line treatment for the H. pylori eradication.