İstanbul ilinde bir özel hastanede meme hastalıkları servisinde yatan meme kanseri hastalarının sosyodemografik özelliklerine göre tanımlanması
Determination of Socio-Demographic characteristics of breast cancer patients who has been under medical treatment in one of a private hospital in Istanbul
- Tez No: 271962
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN İŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Risk Faktörleri, Yaşam Biçimi Risk Faktörleri, Doğrulanmamış Risk Faktörleri, Kontrol Edilemeyen, Breast Cancer, Risk Factors, Life Sytle Risk Factors, Substantiated Risk Factors, Uncontrolled
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Meme kanseri, kadınlarda en yaygın görülen kanserdir. Meme kanserine neden olan pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bu çalışmada bir özel hastanede meme hastalıkları servisinde yatan meme kanseri hastalarının sosyodemografik özelliklerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipte planlanan araştırmanın örneklemini 21-85 yaşları arasında meme kanseri tanısı almış 285 kadın hasta oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından, hastanede kullanılan anamnez dosyalarındaki bilgilerden elde edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 50.0± 12.1 olarak bulundu (ortanca = 49). 72 (%25,3) olgunun menarş yaşı 12 ve altı, olarak saptandı. Hastaları 156'sının (%54,7) Postmenapozal devrede kansere yakalandığı belirlendi. 237(%83,2) olgunun adetleri düzenliydi. Çocuğunu emziren 247 hastadan 105'inin (%42,5) toplam emzirme süresinin 6 aydan az olduğu, 38 olgunun canlı doğum yapmadığı belirlendi. Kansere yakalanmadan önce oral kontraseptif kullanan hasta sayısı 67 (%23.5) olarak bulundu. Ailesinde kanser öyküsü pozitif olan 114 (%40,0) olgunun 48'inde (%42,1) meme kanseri, 7'sinde (%6,1) over kanseri vardı. Meme kanserli hastaların oransal olarak önemli bir bölümünde meme kanseri risk faktörlerinin saptanması kadınların risk faktörlerine yönelik olarak bilgilendirilmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda 1. Basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, sağlık personelinin bilgi ve donanımın yeterli olması meme kanserinin erken tanısında önemli rol oynayacaktır. Ayrıca, kişisel meme kanseri hikayesi olan kadınların takibine meme kanseri genetik danışmanlığının yapılabileceği ve kadınların bu kliniklerde risklerini hesaplatmalarına yönelik düzenlemelerin yapılmasının da gerekli olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequent cancer type all over the world. There are a lot of risk factors and causes of cancer. In this study is aimed to evaluate the social demographic of breast cancer passions who stayes at breast cancer service in a private hospital. Planned in descriptive type study?s sampling is composed of 285 breast cancer patients between the ages 21-85. The average of the patients? age was 50.0± 12.1 years (median= 49). 72 (25,3%) of patients? menarche age is 12 and below. 156 (54,7%) of cases were in postmenauposal state. 237(83,2%). The number of mothers who breastfeed was 247, breast feeding period was less than 6 months in 105(42.5%) women. 38 (13%) out of 285 had no live births. It is determined that, 67 (23.5%) of cases were used pills before breast cancer diagnosis. Familiy canser history was pozitive in 114 (40%) patients. 48 (42.1%) of them were breast cancer and 7 (6.1%) of them were ovary cancer. To determinate of breast cancer risk factors In proportion to most of the breast cancer patients shows that women should be informed and aware of the disease.Specially development of 1. Step healt services, healt persons knowledge and sufficient equipment is very important for early diagnosis of breast cancer. Also following women who has personal breast cancer story clinic genetic advisory services are very important and it?s necessary to calculate women?s risk factors in these clinics.