İstanbul ilinde özel bir hastane grubunda çalışan yoğun bakım hemşirelerinin motivasyon düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of motivation of the intensive care nurses working in a private hospital group in Istanbul
  1. Tez No: 271974
  2. Yazar: EBRU DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEFİSE BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Motivasyon Düzeyi, Özel Hastane, Yoğun Bakım Ünitesi, İntensive Care Unit, Motivation level, Nurse, Private Hospital
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, istanbul İlinde özel bir hastane grubunda çalışan yoğun bakım hemşirelerinin motivasyon düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde özel bir hastane grubun da yoğun bakım ünitelerinde çalışan 143 hemşire, örneklemini ise çalışmayı kabul eden 134 hemşire oluşturdu. Araştırma Nisan 2010 - Mayıs 2010 tarihleri arasında yetkili kurumlardan gerekli yazılı izinler alındıktan sonra gerçekleştirildi. Araştırmada veri toplama aracı olarak, literatür bilgileri doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan, hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren 17 soruluk bilgi formu ve Motivasyon Kaynakları Envanteri kullanıldı. Veriler, SPSS 18,0 İstatistik Paket Programı ile analiz edildi. Verilerin analizinde yüzdelik hesaplama, t testi ve Anova testleri kullanıldı. Hemşirelerin motivasyonu (130,66 ± 21,72) yüksek düzeyde bulundu. Hemşirelerin; medeni durumuna göre hedef içselleştirme motivatörler alt boyutu puan ortalamaları; serviste çalışma süresine göre içsel motivatör alt boyutu puan ortalamaları, çalışılan yoğun bakım ünitesine göre araçsal motivatör alt boyutu puan ortalamaları, mesleği severek yapma durumuna göre içsel motivatörler alt boyutu puan ortalamaları; meslekte çalışma süresine göre dışsal motivatörler alt boyutu puan ortalamaları; kurumda çalışma süresine göre hedef içselleştirme ve içsel motivatörler alt boyutu puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p< 0.05); yaş grubu, çocuk sayısı, eğitim durumu, çalışma şekli ve pozisyonu, çalıştıkları üniteyi kendi isteğiyle seçme, ekip içi iletişimin yeterliliği ile motivasyon düzeyi arasında anlamlı fark olmadığı belirlendi (p>0.05).
Özet (Çeviri)
This study was planned as a definer for purpose of determining the motivation levels of the intensive care nurses who worked at a private hospital group in İstanbul city. The population of the study consisted of 143 nurses from intensive care units of the A Private Hospital Group and its sample consisted of 134 nurses who accepted to work. The research was realized between the dates of April 2010 and May 2010 after necessary permits were obtained fromauthorized bodies. In the research, an information form with 17 questions that included professional and personal information about nurses prepared by the researcher according to the literature information and Motivation Resources Inventory were used as a data collection tool. The data were analyzed with the SPSS 18.0 Statistic Package Program. In analysis of the data, percentage calculation, t test and Anova test were used. Motivation of nurses was found in high level (130,66 ± 21,72). It was determined that there was a meaningful difference (p< 0.05) between the target internalization motivators lower dimension point averages according to the marital status of nurses; internal motivator lower dimension point averages according to the working period at service; instrumental mootivator lower dimension point averages according to the intensive care unit worked at; internal motivators lower dimension point averages according to the situation to make the profession caressively; external motivators lower dimension point averages according to the working period at profession; target internalization and internal motivators lower dimension point averages according to the working period at the institution; there was not a meaningful difference (p>0.05) between the age group, number of children, education situation, working type and position, to select the unit to be worked at, sufficiency in team communication and motivation level.