Akut veya kronik bir hastalığa bağlı anemi tespit edilerek eritrosit transfüzyonu yapılmış olan hastalarda eritrosit transfüzyon etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaulation of erythrocyte transfusion effectiveness of anemia due to an acute or chronic illness in patients with erythrocyte transfusion
  1. Tez No: 272000
  2. Yazar: NAİME TOKUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT GARİPARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: eritrosit süspansiyonu, kan transfüzyonu, transfüzyonformülü, hemoglobin, erithrocyte suspension, blood transfusion, transfusion formula, hemoglobine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kanın tek kaynağı insandır ve dikkatli kullanılması gerekmektedir.Transfüzyona karar vermeden önce her hekim hastada gerçekten transfüzyon ihtiyacıolup olmadığı, eğer varsa ihtiyaç duyulan kan komponentinin hangisi olduğu, nemiktarda transfüzyon yapılması gerektiği ve verilecek kan veya kan ürününün hastayayararı ve/veya zararının ne olduğunu mutlaka gözden geçirmelidir. Ayrıca kantransfüzyonlarında transfüzyona bağlı komplikasyonları en aza indirmek ve transfüzyonsayısını en aza indirmek hedeflenmelidir.Bu çalışma da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi ÇocukSağlığı ve Hastalıkları servisine temmuz 2009?aralık 2009 yılları arasında çeşitlinedenlerle yatırılıp takiplerinde anemi saptanarak EST endikasyonu konulan vetransfüze edilen hastalarda transfüzyonun etkinliği retrospektif olarak değerlendirildi.Çalışmaya alınan 96 hastanın 62'si erkek (%64,6), 34'ü kızdı (%35,4). ESTendikasyonu koyduğumuz hastalarımızda ortalama hemoglobin değeri 6,3 g/dl,ortalama hematokrit değeri ise % 18,13 olarak bulundu. Eritrosit ürün günü ortalama3,3/gün idi. Kullandığımız ES'larının hematokriti ortalama % 60,1 idi. VerdiğimizES'u miktarı ortalama 22,2 cc/kg idi. Transfüzyon öncesi hemoglobin ile dalakbüyüklüğü arasında anlamlı ilişki var iken karaciğer büyüklüğü arasında anlamlı ilişkisaptanmadı.Sonuç olarak bu çalışma ile kronik hastalıkları nedeniyle düzenli transfüzyonihtiyacı olan hastalarda, verilmiş olan eritrosit süspansiyonunun (ES) hastalardaistenilen kan değeri oluşturup oluşturmadığı ölçüldü. Elde ettiğimiz sonuçlar, her hastaiçin etkin transfüzyonu sağlamak için ürünün standardizasyonu kadar, hastanın tümfizik muayene bulgularını dikkate alan klinik değerlendirmeye göre karar verilmesinigerekli kılmaktadır. Transfüzyon endikasyonu için hedef hemoglobin düzeyi, verilecekeritrosit hacmi ile ilgili geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The human is only source of the blood and should be used cautiously. Beforedeciding about transfusion, all of the doctors should think about whether there is aneed absolutely, and if there is, which component of the blood is needed and whatamount should be transfused and lastly whether transfusion have benefit or damageon the patient. Moreover, It is also aimed that the number of transfusion and itscomplications should be minimized.In this study,the effectiveness of the tranfusions applied for patients withanemia between July 2009-November 2009 at Pediatry Department of MedicalFaculty Hospital of Kahramanmaras Sutcu Imam University was evaluatedretrospectively.Of 96 patients, 62 (%64,6) were male and 34 (35,4) were female. The meanhemoglobine value of 6,3 g/dl and mean hematocrite value of 18,13 were found forpatients with transfusion indication. The mean of erytrocyte product day was3,3/day. The mean hematocrite value of ES used was % 60,1. The amount of ESused was 22,2 cc/kg. The relation between size of spleen and delta hemoglobinevalue was significant. The relation between hemoglobine value before transfusionand size of spleen was significant. It was seen that the patients with lowhemoglobine values had big spleen. The relation between hb value beforetransfusion and size of liver was insignificant.This study asked whether ES used for patients in need of reguler transfusiondue to their chronic ilnesses produced the blood value which was planned before.Our results indicate that clinical evalution including all of the physical signs ofpatients should be taken in to account as well as standardization of product toprovide effective transfusion for every patient. There is a need of global studies todetermine target hemoglobine value, the amount of erithrocyte volume, number andvolume of thrombocyte for indication of transfusion.