Hematüri etyopatogenezinin araştırılmasında bilgisayarlı tomoğrafik ürografinin katkıarı
Turography to investigate hematuria etiopathogenesis contributions
  1. Tez No: 272002
  2. Yazar: UĞUR DAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLEN DEMİRPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hematüri, Bilgisayarlı Tomografik Ürografi, Hematuria, CT Urography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üroloji kliniği tarafından değerlendirilen, ultrason (US) ve intravenöz ürografi (İVÜ) de açıklayıcı bir sebep bulunamayan mikroskopik hematürili hastalarda üriner sistemin bilgisayarlı tomografik ürografi (BTÜ) ile değerlendirilmesi ve BTÜ'nün lezyon saptamadaki ek katkısının araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Mikroskopik hematürisi bulunan 13 erkek, 17 kadın olmak üzere toplam 30 hastaya BT Ürografi (BTÜ) yapıldı. US ve İVÜ' sünde anormallik saptananlar çalışmaya dahil edilmedi.Görüntüler multidedektör BT tarayıcı ile elde edildi. Bütün taramalarda 300mAS ve 120 kV kullanıldı. Tüm görüntüler supin pozisyonda alındı. İncelemede bifazik BTU kullanıldı. Sırası ile önce kontrastsız çalışma, daha sonra faz I (nefrojenik faz), ve en son olarak faz II (eksretuar faz) elde edildi. Görüntüler 2,5mm kalınlık ve 2,5mm interval ile üç boyutlu rekonstrükte edilmiştir. İki radyolog verileri çalışma ekranında inceledi ve renal toplayıcı sistem ve üreterlerin opasifikasyon derecesini değerlendirdi.Bulgular: Üç hastada bertini kolonu, beş hastada bifid pelvis görülmüştür. İki hastada çift toplayıcı sistem varyasyonu izlendi.İki hastada çift taraflı aksesuar renal arter, iki hastada sol taraflı ve iki hastada sağ taraflı aksesuar renal arter izlendi. Bir hastada sağda çift renal ven, bir hastada retroaortik renal ven varyasyonu izlendi.Bir hastada üreteropelvik darlık mevcuttu. 24 hastada üreterler kontrast madde ile tam dolum gösterirken 6 hastada kısmi dolum göstermiştir.Üreterlerin üst kesimi sağda %93.5 solda %96.7, orta kesimi sağda %83.8 solda %96.7, alt kesim sağda %87.0 solda %96.7 oranında kontrast madde ile dolum göstermiştir.Sonuç: Sonuç olarak bizim çalışmamızda US ve İVÜ'sü normal olan hastalara çekilen BTÜ incelemede ilave müdahele gerektiren bir patolojik bulgu tesbit edilememiştir. Hematürili olgularda BTÜ'den önce US ve İVÜ ile pek çok hastalık tesbit edilebilir ve bu hastalarda BTÜ ile hematüriyi açıklayıcı anlamlı ek bulgu saptanamayabilir. Ancak BTÜ'de elde edilen görüntülerin İVÜ'ye olan üstünlüğü, ayrıca çevre dokuları da inceleyebilme ve ekstraüriner patolojileri de gösterebilme özelliği hesaba katılınca hematüri etiyolojisini araştırmada İVÜ'nün yerine ilk seçenek olarak BTÜ'nün tercih edilebileceği kanatindeyiz. Daha fazla sayıda hastanın incelendiği ve maliyet, alınan radyasyon dozunun da değerlendirildiği daha kapsamlı çalışmalarla, hematüri etyopatogenezinin araştırılmasında BTÜ'nün tanısal algoritmdeki yeri daha net belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of in this study were evaluated by clinical urology and could not find descriptive reason İntravenous Urography (İVU) and Ultrasound (US) in patients with hematuria evaluate of urinary tract by Computed Tomography Urography (CTU) and made İVU and US in patients, lesions to detection investigate the contribution of CTU.Materials and Methods: 13 men and 17 women with hematuria to a total of 30 patients with CTU was applied. İf US and İVU has pathology, was not include in the study.İmages were obtained with multidetector CT scanners. 300 mAS and 120 kV was used for all scans. All images were taken in the supine position. CTU?s examination was biphasic . 1. non-contrast studies. 2. phase I (nephrogenic phase) 3. phase II /excretuar phase) were obtained. İmages with 2.5mm thick and 2.5mm interval were reconstructed in three dimensions. Data were examined by two radiologists working screen and degree of opacification of the renal collecting system and ureters Results: İn three patients bertini column and five patient bifid pelvis was seen. Double collecting system variations showed in two patients. İn two patients double ? sided accessory renal artery, in two patients left sided and in two patients right- sided accessory renal artery was observed. İn a one patient with double right renal vein and one patient retroaortic renal vein variations was obseved. İn one patient ureteropelvic obstruction was present. Ureters in 24 patients with complete filling of contrast material, while 6 patients showed partial filling.İn the upper right ureters %93.5, left in %96.7, in the middle right %83.8, left in %96.7, in the lower right %87.0 in the left rate of %96.7 filled with contrast material has shown.Conclusion: As a result in our study to patients with normal US and IVU, with examination CTU imaging a pathological finding that requires further intervention could not be determined. Hematuria in patients before CTU many diseases can be detected with US and İVU and these patients with CTU to explain the cause of hematuria significant additional finding may not be detectable. However, the images obtained with CTU superiority to İVU, also examine the surrounding tissues and also to show characteristic extraurinary pathologies when the consideration study the etiology of hematuria instead of İVU as the first choice the CTU could be prefer to believe. More number of patients examined and cost also evaluated the dose of radiation recieved more comprehensive studies, investigation of the hematuria etiology, location of CTU the diagnostic algorithm more clearly identified.