Gebeliğin kadın seksüel fonksiyonuna etkisi
The effect of pregnancy to woman sexual function
  1. Tez No: 272003
  2. Yazar: ÖNDER MALKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA RESİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Kadın Cinsel İşlev Değerlendirme formu, Cinsel Fonksiyon Bozukluğu, Seksüel danışmanlık, Sexuality(cinsellik), Form of Female Sexual Function Index(Kadın cinsel fonksiyon işlev formu), Sexual Dysfunction(Cinsel fonksiyon bozukluğu), Sexual Counseling(cinsel danışmanlık)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Gebeliğin kadın cinsel fonksiyonu üzerine etkisini belirlemek için yaptığımız bu çalışma ile hem ülkemiz kadınlarının gebelikte cinsellikle ilgili doğru ve yanlış tutumlarını ortaya koymak hem de sağlık çalışanları olarak bizlerin gebelik dönemindeki çiflere seksuel danışmanlık yaparak çiftlerin bu dönemi sorunsuz yaşamalarını sağlamaktır.Materyal ve Metod: Bu çalışmaya 01.07.2010 ve 31.07.2010 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine, Kahramanmaraş Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine, ve Kahramanmaraş Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı sağlık ocaklarına müracaat eden 8 hafta ve üzeri gebelik tanısı alan 207 gebe hasta dahil edildi.Hastaların değerlendirilmesinde araştırmacı tarafından geliştirilen form ve Female Sexual Function Index (FSFI) = Kadın Cinsel İşlev Değerlendirme formu kullanılmıştır. K.S.Ü Araştırma ve Uygulama Hastanesi Etik Kurulundan izin alınmıştır. Anket formu ve ölçek uygulanmadan önce katılımcılara araştırma hakkında sözlü açıklama yapılmış, onay alınmıştır. İstatistiksel analizlerde Ki-kare testi, Fisher's Exact testi ve Kruskal-Wallis varyans analizi yapıldı. Post hoc test olarak Mann-Whitney U testi uygulandı.Bulgular: Araştırmada gebe kadınlardaki cinsel fonksiyon bozukluğu (CFB) görülme oranları FSFI puanlarıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerde gebe kadınların % 13'ünün 26 ve üzeri puan alarak CFB olmadığı saptanmıştır, % 87'sinin 26'nın altında FSFI puanı alarak CFB saptanmıştır. Bunun yanında gebe kadınların cinsel fonksiyonlarının birçok sosyodemografik faktörden etkilendiği de ortaya çıkmıştır. Bu etkenler içerisinde en önemlisi yaş olarak tespit edilmiş olup eğitim düzeyi, eşin eğitim düzeyi, eşinin cinsel sorunu ile cinsel fonksiyonları anlamlı düzeyde etkilediği bulunmuştur. Evlilik süresi, parite, doğum şekli, çocuk sayısı ve gebelik haftası, geçirdiği ameliyatlar ve kullandığı ilaçların gebe kadın cinsel fonksiyonu etkilemediği bulunmuştur.Sonuç: Bu çalışma ile, gebe kadınların gebelik esnasındaki cinsel ilişkilerinde, cinsellik hakkındaki duygu ve düşüncelerinde ne gibi değişiklik olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our aim in this study is both to bring up true or false attitudes of women of our country about sexuality in pregnancy and ,as working people in health, to provide to live of this term of parners without problem in our counseling.Material and Method : 207 pregnant people who are pregnant above 8 weeks and pregnancy diagnosis , applying to gynaecopathy and maternity clinic,Kahramanmaraş Gyneacopathy and Maternity Hospital and Gyneacopathy and Maternity Polyclinic, Faculty of Medicine, Kahramanmaraş Sutcu Imam University between 01.07.2010-31.07.2010 dates are included in this study.Evaluation of patinces, form which is improved by searcher and form of Female Sexual Function Index(FSFI) have been used.Authorization has been taken from Ethic Council of Research and Use Hospital of Kahramanmaraş Sütçü İmam University. Oral information has been given about research to participants and their okay has been taken before form of questionnaire and scale have been practise.Test of Ki-square, test of Fischer?s Exact and Kruskal-Wallis varience analysis have been made.Test of Mann-Whitney U as Post Hoc test has been fulfilled.Symptoms:Ratios of being seen Sexual Dysfunction in pregnant women have been evaluated with points of FSF.In data that are acquried, as taking 26 points and above, 13 % of women that have not been SD have been appointed, as taking 26 points and below, 87 % of women who have been SD have been appointed.Besides, sexual functions, which are effected from lots of sociodemographic factors, of women have appeared, too.The most important factor among these factors has been appointed as age, however , it has been appointed that education level, education level of partner, sexual problem of partner have effected sexual functions.It has been found that duration of marriage, parity, parturition type, quantity of child, operations and being used medicine have not effected sexual function of pregnant women.Result: By means of this study, we have appointed what kind of changes have been in emotions and thoughts about sexuality in sexual relations of pregnant women during the pregnancy.