Obez kadınlarda Paraoksonaz 1 aktivitesinin lipid metabolizmasıyla ilişkisi
In obese women the relationship of PON1 activity with lipid metabolism.
  1. Tez No: 272107
  2. Yazar: FATİH ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Arilesteraz, Lipid Metabolizması, Obezite, Paraoksanaz1, Kadın, Arylesterase, Lipid Metabolizm, Obesity, Paraoxonase 1, Women
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Obezite, Tip 2 DiabetesMellitus, kardiyovasküler hastalık ve kanser riskini artıran, dünya genelinde önemigiderek artan ciddi bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı serum lipidleri,Apolipoprotein A-I (Apo A-I), Apolipoprotein B (Apo B), Paraoksanaz 1 (PON1)aktivitesinin kadınlarda obeziteye etkilerini saptamaktır. Çalışmaya, toplam 90kadından oluşan, yaşları 18 ile 48 arası değişen, 30 abdominal obez (Grup I), 30jinoid obez (Grup II), 30 sağlıklı kontrol (Grup III) grubu olmak üzere üç grup dahiledildi. Hasta ve kontrol gruplarında: serum PON1 aktivitesinin yanı sıra glukoz, totalkolesterol, trigliserit (TG), HDL-kolesterol (HDL-K), Apo A-I, Apo B, direkt LDLkolesterol(D-LDL-K), high sensitif C-Reaktif Protein (hsCRP), insülin ve plazmaglukoz düzeylerinin ölçümü yapıldı. Trigliserit, HDL-K, Apo B, D-LDL-K, hsCRP,HOMA-IR düzeylerinde, Grup I ve II arasında istatistiksel anlamı fark saptanırken(sırasıyla, p=0.001, p=0.000, p=0.016, p=0.001, p=0.000, p=0.000); HDL-K, DLDL-K, hsCRP, HOMA-IR düzeylerinde, Grup I ve III arasında istatistiksel farksaptandı (sırasıyla, p=0.023, p=0.023, p=0.000, p=0.001). Total kolesterol ile TG(p=0.000), Apo A-I (P=0.001), Apo B (P=0.000), D-LDL-K (p=0.000); TG ile ApoB (P=0.000), HOMA-IR (p=0.001), D-LDL-K (p=0.000), VKİ (P=0.001); HDL-Kile Apo A-I (P=0.000); Apo B ile D-LDL-K (p=0.000), VKİ (P=0.007); HOMA-IRile VKİ (0.000); D-LDL-K ile VKİ (0.000), hsCRP (P=0.013); VKİ ile hsCRP(P=0.000) arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Trigliserit ile HDL-K(p=0.007) ve HDL-K ile VKİ (P=0.000), hsCRP (p=0.025) arasında anlamlı negatifkorelasyon saptandı. Sonuç olarak, TG, Apo B, HDL-K, D-LDL-K parametrelerindeabdominal obezitede belirgin olmak üzere fark saptanırken; PON1 düzeylerindegruplar arası fark olmadığı ortaya konuldu. PON1 aktivitesinin gruplar arasındabenzer olması; genetik, demografik ve metabolik olmak üzere çok farklıdeğişkenlerden etkilenmesine bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Obesity is aserious disease with increasing importance all around the world; it increases the riskfor Type 2 Diabetes Mellitus, cardiovascular diseases and cancer. The aim of thisstudy was to identify the effects of serum lipids, Apolipoprotein A-I (Apo A-I),Apolipoprotein B (Apo B) and Paraoxanase 1 (PON1) activity on obesity in women.The study was conducted on 90 subjects categorized in three groups, there were 30women in each group with an age range of 18-48 years. Group I had 30 abdominalobese patients, Group II had 30 gynoid obeses and Group III included 30 healthycontrol subjects. For the patient and control groups, the following measurementswere performed: serum PON1 activity, total cholesterol, triglyceride (TG), HDLcholesterol (HDL-C), Apo A-I, Apo B, direct LDL cholesterol (D-LDL-C), highsensitive C-reactive protein (hsCRP), insulin and plasma glucose levels. There was astatistically significant difference between the triglyceride, HDL-C, Apo B, D-LDLC,hsCRP, HOMA-IR levels of Group I and II (p=0.001, p=0.000, p=0.016, p=0.001,p=0.000, p=0.000, respectively). For HDL-C, D-LDL-C, hsCRP, HOMA-IR levels,there were statistically significant differenced between Group I and III (p=0.023,p=0.023, p=0.000, p=0.001, respectively). There was significant positive correlationbetween total cholesterol and TG (p=0.000), Apo A-I (p=0.001), Apo B (p=0.000),D-LDL-C (p=0.000); between TG and Apo B (p=0.000), HOMA-IR (p=0.001), DLDL-C (p=0.000), BMI (p=0.001); between HDL-C and Apo A-I (p=0.000);between Apo B and D-LDL-C (p=0.000), BMI (p=0.007); between HOMA-IR andBMI (p=0.000); between D-LDL-C and BMI (p=0.000), hsCRP (p=0.013); finallybetween BMI and hsCRP (p=0.000). There was a significant negative correlationbetween triglyceride and HDL-C (p=0.007) and between HDL-C and BMI(p=0.000), hsCRP (p=0.025). TG, Apo B, HDL-C, D-LDL-C parameters differedsignificantly in abdominal obesity, whereas there was no difference among thegroups for PON1 activity. Having similar PON1 activity among the groups might berelated to several factors like genetic, demographic and metabolic.