Obezite tedavisi gören kadınlarda serum paraoksonaz, nitrik oksit ve malondialdehit düzeyleri
Serum paraoxonase, nitricoxide and malondialdehyde levels in women treated for obesity
  1. Tez No: 911461
  2. Yazar: AYŞE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KANBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Nutrition and Dietetics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, malondialdehit, paraoksanaz1, nitrik oksit, tıbbi beslenme tedavisi, kilo kaybı, Obesity, paraoxanase1, malondialdehyde, nitric oxide, medical nutrition therapy, weight loss
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, obez kadın bireyler ile obez olmayan sağlıklı kadın bireylerin fiziksel ve biyokimyasal ölçüm sonuçlarını değerlendirmek, paraoksonaz1, nitrik oksit ve malondialdehit düzeylerinin kilo kaybı sonucu değişimini gözlemlemek böylece obezitenin tanı ve izleminde yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamız, Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi'nde beslenme danışmanlığı almak isteyen 40 (20 obez-20 kontrol) katılımcı içermektedir. Katılımcılar vücut kitle indeksi kullanılarak sınıflandırılmıştır. Tüm katılımcıların fiziksel muayene ölçümleri biyoelektrik empedans analiz cihazı ile diyetisyen tarafından ölçülmüştür. Katılımcılar arasında vücut kitle indeksi ≥ 30 olan bireylere tıbbi beslenme tedavisi uygulanmıştır. Tüm katılımcıların açlık kan şekeri, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit, ürik asit, HbA1c, vitamin B12, ferritin, paraoksanaz-1, malondialdehit, nitrik oksit değerleri incelenmiştir. Tüm veriler SPSS v15 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, tıbbi beslenme tedavisinden önce obez bireylerin vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, bel çevresi, bel/kalça oranı, açlık kan şekeri, HbA1c, trigliserit, LDL kolesterol, nitrik oksit ve malondialdehit değerleri sağlıklı kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Tıbbi Beslenme tedavisi sonrasında ise obez bireylerin vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, bel çevresi ve nitrik oksit değerleri istatiksel olarak anlamlı azalmıştır. Diğer değerlerde de beslenme tedavisi öncesine göre bir iyileşme görülmüş fakat istatiksel olarak anlamlı bir fark oluşmamıştır. Sonuçlar: Çalışma obezite, oksidatif stres ve endotel disfonksiyon gelişiminde malondialdehit, nitrik oksit, paraoksanaz1 parametrelerinin bir gösterge olabileceğini desteklemektedir. Antiobezite tedavisi ile sağlanan kilo kaybı oranının artmasıyla biyokimyasal parametrelerin değişiminin, daha fazla grupta incelenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to observe the changes in paraoxonase-1, nitric oxide and malondialdehyde levels as a result of weight loss by evaluating the physical and biochemical measurement results of obese and non-obese healthy female individuals and, thus helping in the diagnosis and follow-up of obesity. Method: The study included 40 (20 obese – 20 control) participants who wanted to receive nutritional counseling at the Healthy Life Center affiliated with the Odunpazarı District Health Directorate. Participants were classified using body mass index. All participants' physical examination measurements were measured by a dietitian with bioelectrical impedance analys device. Medical nutrition therapy was applied to individuals with body mass index ≥ 30 among the participants. All participants' glucose, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglyceride, uric acid, HbA1c, vitamin B12, ferritin, paraoxanase1, malondialdehyde, nitric oxide values were examined. All data were analyzed using the SPSS v15 program. Results: In our study, before medical nutrition treatment, obese individuals had higher body mass index, body fat, waist circumference, waist/hip ratio, glucose, HbA1c, triglyceride, LDL cholesterol, nitric oxide and malondialdehyde values compared to the healthy control group. After medical nutrition treatment, obese individuals had significantly lower body weight, body mass index, body fat, waist circumference and nitric oxide values. Other values also improved compared to before nutrition treatment, but did not create a statistically significant difference. Conclusion: The study supports that paraoxanase1, malondialdehyde, nitric oxide parameters may be indicators in the development of obesity, oxidative stress and endothelial dysfunction. It is thought that it may be important to examine the changes in biochemical parameters in more groups as the weight loss rate provided by antiobesity treatment increases.